Menu Zavřít

Noviny a časopisy mohou zlevnit, sněmovna jim schválila nižší DPH

9. 11. 2016
Autor: Tomáš Novák

Sněmovna dnes ve zrychleném režimu schválila už v prvním čtení návrh poslanců KSČM na přeřazení novin a časopisů z nynější patnáctiprocentní sazby daně z přidané hodnoty do sazby desetiprocentní. Má to pomoci snížit ceny a zvýšit prodej tisku. Vláda s tímto návrhem loni vyslovila nesouhlas, dnes však pro něj hlasovala i řada poslanců vládní koalice. Předlohu nyní dostane k projednání Senát. V účinnost má vstoupit k 1. lednu příštího roku.

Proti schválení zákona hlasovali někteří poslanci ANO a ODS. Veto proti schvalování zákona už v prvním čtení nikdo nevnesl. Poslanci pouze posunuli účinnost o jeden rok, protože předkladatelé původně navrhovali už letošní leden.

Když vláda loni tento návrh posuzovala, uvedla ve svém negativním stanovisku mimo jiné to, že by měl negativní dopad na výběr daně asi půl miliardy korun a není v souladu s cíli vlády v oblasti daní. Vláda také polemizovala s tím, že by to vedlo ke zvýšení prodejů.

Dopad na rozpočet je prý marginální

Návrh loni v září předložili poslanci KSČM Jiří Dolejš a Gabriela Hubáčková. Poukazují na to, že ani zařazení novin a časopisů do první snížené sazby DPH, tedy 15 procent, nevedlo k zásadnějšímu zpomalení propadu prodeje novin a časopisů. Důvodem je to, že DPH v jejich případě vzrostla z pěti procent v roce 2007 až na současných 15 procent. „Řeklo by se maličkost, ale pro radu subjektů na trhu je to podstatná věc,“ řekl dnes Dolejš. „Dopad do státního rozpočtu je opravdu marginální,“ poznamenal.

Schválení návrhu dnes přivítala Unie vydavatelů. Snížení sazby DPH je podle unie velkým přínosem pro ekonomickou situaci odvětví vydávání periodického tisku, protože umožní vydavatelům investovat ušetřené peníze do kvalitnějšího a rozmanitějšího obsahu a technologických zlepšení. „Snížení sazby prospěje především malým a středním vydavatelům, kteří jsou více závislí na prodeji tisku a nemají jiné finanční zdroje pro další rozvoj,“ uvedla unie v tiskové zprávě.

KSČM vlastní podíl v akciové společnosti Futura, která kromě jiného vydává deník Haló noviny. Dolejš už loni, když návrh předkládal, odmítl, že by šlo o konflikt zájmů, protože tiskoviny vydává mnoho subjektů. Zákon je podle něj pro všechna tuzemská vydavatelství. Například holding Agrofert ministra financí Andreje Babiše je vlastníkem společnosti Mafra, která vydává například Mladou frontu Dnes nebo Lidové noviny.

Druhá snížená sazba DPH ve výši deseti procent se nyní vztahuje na knihy, kojeneckou výživu, léky pro lidi i zvířata a také na zvláštní výživu pro lidi s celiakií a fenylketonurií.


Čtěte také:

BRAND24

Časopis Maxim končí

Senátoři vrátili poslancům lex Babiš, má platit až od září


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).