Menu Zavřít

Neplatnost Trumpova imigračního dekretu potvrdil i odvolací soud

26. 5. 2017
Autor: ČTK

Americký odvolací soud potvrdil pozastavení platnosti dekretu, jímž prezident Donald Trump dočasně zakázal vstup do USA obyvatelům šesti většinově muslimských zemí. Soud není přesvědčen, že by Trumpův výnos měl význam pro zvýšení bezpečnosti Američanů, čímž jej zdůvodňoval Bílý dům. Podle soudců je zákaz diskriminační a nábožensky netolerantní. Očekává se, že se prezident obrátí na nejvyšší soud.

Trump po žalobách proti prvnímu lednovému dekretu, kterému kritici vyčítali uspěchanost a nepromyšlenost, přišel v březnu s upraveným exekutivním příkazem, o němž prezidentův tým tvrdil, že je pro případ právních sporů lépe ošetřen. Po sérii žalob však soudy i tento dekret pozastavily.

Odvolání proti rozhodnutí soudu první instance dnes zamítl federální odvolací soud v Richmondu ve státě Virginie poměrem hlasů 10 ku třem. „Kongres dal prezidentovi široké pravomoci odepřít vstup cizincům, ale tato moc není neomezená. Nelze ji ponechat bez kontroly, když ji prezident, jako v tomto případě, vykonává prostřednictvím výnosu, který může způsobit nevratné škody jedincům napříč celou touto zemí,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Roger Gregory.

Dekret podle něho používá „bezobsažná slova o národní bezpečnosti“, přitom z něj „čiší náboženská netolerance, nepřátelský duch a diskriminace“.


Přiblížila se kvůli Trumpovi apokalypsa? Čtěte více:

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.


Soud v rozhodování o tom, jaký je účel dekretu, zohlednil dřívější Trumpova tvrzení z prezidentské kampaně, kdy populistický realitní magnát volal po úplném zákazu vstupu muslimů do USA.

Virginský federální soud je prvním, který se k odvolání proti pozastavení platnosti dekretu vyjádřil. Očekává se, že se Trump obrátí se na nejvyšší soud, který mívá obvykle poslední slovo v případě právních sporů o prezidentské dekrety.

Podle právníků oslovených agenturou AP může Trump požádat soudce nejvyšší soudní instance, aby ještě před svým rozhodnutím zrušili dočasné pozastavení výkonu dekretu. Po březnovém schválení Trumpem navrženého soudce Neila Gorsuche mají v soudu převahu pěti ku čtyřem hlasům zastánci konzervativní linie.

BRAND24

Trumpův výnos zakazuje na dobu 90 dnů vstup do USA obyvatelům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie a pozastavuje program přijímání uprchlíků. Na rozdíl od první verze se nevztahuje na Irák a nezahrnuje ani majitele již platných víz.

Dále čtěte:

Trumpovo faux pas. Prezident USA nevybíravě odstrčil černohorského premiéra

Trump prý řekl Rusům, že vyhazovem šílence Comeyho uvolnil tlaky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).