Menu Zavřít

Německo v boji proti daňovým podvodům koupilo za miliony Panamské dokumenty

4. 7. 2017
Autor: Dronepicr; Flickr

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) za pět milionů eur (131 milionů korun) zakoupil podklady z kauzy takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers), chce tak odhalit možné daňové podvody Němců. Nákup potvrdil i BKA. Případ souvisí s vyhýbáním se odvodům do státní kasy převodem peněz do daňových rájů, ale také s legalizací zisků z nelegální činnosti.

„Data jsou nyní s pomocí daňového úřadu (německé) spolkové země Hesensko kvůli možným kriminálním a finančním činům prozkoumávána a vyhodnocována,“ uvedl BKA ve společném prohlášení s prokuraturou a s hesenským ministerstvem financí.
Prohlášení rovněž uvádí, že miliony údajů v dokumentech jsou zpracovávány tak, aby bylo možné provést kontrolu elektronicky. BKA předpokládá, že prověrka dat potrvá několik měsíců.

BRAND24

Německé úřady v minulých letech opakovaně zakoupily záznamy o finančních tocích svých obyvatel, kteří se snažili ukrýt peníze před zdaněním například ve švýcarských bankách. Díky tomu tak Berlín či jednotlivé spolkové země získaly zpět stovky milionů eur. Do problémů se kvůli daním dostali například prezident fotbalového Bayernu Mnichov Uli Hoeness nebo zakladatelka německého feministického hnutí Alice Schwarzerová.

Panamská kauza vypukla loni v dubnu, kdy přední světová média začala zveřejňovat dokumenty panamské právní firmy Mossack Fonseca, ze kterých vyplynulo, že společnost pomáhala svým klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty také na 283 Čechů.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).