Menu Zavřít

Německo mění politiku vůči Turecku. „Nová orientace“ je reakcí na zadržení aktivistů

20. 7. 2017
Autor: čtk

Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel oznámil "novou orientaci" německé politiky vůči Turecku. Kvůli úternímu zadržení šesti bojovníků za lidská práva v Turecku zpřísní německé ministerstvo zahraničí cestovní doporučení pro tuto zemi. Turecké ministerstvo zahraničí označilo výzvu Berlína k propuštění aktivistů za nepřijatelnou.

„Musíme přistoupit k nové orientaci naší politiky vůči Turecku,“ uvedl ministr Gabriel, který ve středu kvůli novému napětí v německo-tureckých vztazích přerušil dovolenou. Gabriel řekl, že na nutnosti změn ve vzájemných vztazích s Ankarou se dohodl s kancléřkou Angelou Merkelovou i s předsedou sociální demokracie Martinem Schulzem.

Německo dosud na eskalaci ve vztazích s Tureckem reagovalo s rozvahou a čekalo, že Ankara „opět přijde k rozumu“, uvedl Gabriel. Dočkalo se ale podle něj pouze nových zklamání. Proto se ministerstvo rozhodlo mimo jiné zpřísnit doporučení pro Němce cestující do Turecka - ať už jsou to turisté, anebo podnikatelé. Ankara podle Gabriela často brání v poskytnutí konzulární pomoci zadrženým německým občanům.

Mluvčí německé vlády později potvrdil, že Merkelová sdílí Gabrielův názor nutnosti přijmout vůči Turecku oznámená opatření. Kancléřka je podle mluvčího Steffena Seiberta považuje za „nutná a nevyhnutelná“.

Mluvčí tureckého prezident Recepa Tayyipa Erdogana Ibrahim Kalin v reakci na prohlášení šéfa německé diplomacie kritizoval především oznámení, že Berlín přehodnotí svou politiku státních garancí exportních a investičních projektů německých soukromých firem v Turecku. Celkově dnešní Gabrielovo prohlášení označil za nešťastné. Motivováno podle něj bylo hlavně „vnitřní politikou“ Německa, kde se na konci září budou konat parlamentní volby.


Proč němečtí Turci milují Erdogana? Čtěte více

 Tluče Turek Turka - ilustrace


Aktuální napětí v německo-tureckých vztazích vyvolalo zadržení šesti bojovníků za lidská práva včetně Němce, Švéda a ředitelky organizace Amnesty International v Turecku Idil Eserové. Turecko zadržené viní z podpory terorismu. Podle dnešního prohlášení turecké diplomacie byla reakce německých úřadů přímým zásahem do turecké justice a komentáře Berlína „překročily hranici“.

Německý bulvární deník Bild, který se odvolává na diplomatické kruhy, dnes napsal, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce zadržované bojovníky za lidská práva vyměnit za bývalé příslušníky turecké armády, kteří požádali v Německu po loňském zmařeném převratu o azyl. Už před časem údajně Erdogan navrhl podobnou výměnu dvou bývalých generálů za německo-tureckého dopisovatele deníku Die Welt Denize Yücela, kterého Ankara drží ve vyšetřovací vazbě od února.

Gabriel dnes uvedl, že mu není známo, že by Turecko oficiálně nabídlo Německu takový „handl“. „Četl jsem to jen v novinách,“ řekl.

Podle serveru Spiegel Online zadržely turecké úřady od loňského zmařeného převratu v Turecku 22 německých občanů. Řada z nich měla stejně jako Yücel dvojí občanství a devět je stále ve vězení.

BRAND24

Turecké úřady v souvislosti s pokusem o puč z 15. července 2016 zadržely už asi 50 000 lidí, vyšetřování jich ale čelilo více než 150 000. Zhruba 145 000 státních zaměstnanců, pracovníků bezpečnostních složek a vysokoškolských pedagogů přišlo o práci kvůli údajnému napojení na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování puče.

Dále čtěte:

Volání po trestu smrti a symbolika Guantánama. Turecko si připomíná pokus o puč

Napětí na Kypru roste. Erdogan vyhrožuje kvůli energetickým zásobám

Erdogan: Německo páchá sebevraždu, když mi brání promluvit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).