Menu Zavřít

Němci chtějí úřednicím zakázat burky. Zahalení ženy ponižuje, stojí v návrhu

24. 10. 2016
Autor: Tribes of the World, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Německá vláda chce úředníkům a úřednicím zakázat nošení takových pokrývek hlavy, které zakrývají obličej. Opatření směřuje především proti nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči.

Debata o nošení burek a nikábů se v Německu rozvinula v létě i v souvislosti s dvojicí červencových teroristických útoků v bavorských městech Ansbach a Würzburg. Zákaz nošení těchto oděvů na veřejnosti si přeje většina Němců, politici zvažují částečné omezení, protože obecný zákaz by byl nejspíš v rozporu s ústavou.

První konkrétní návrh z pera zaměstnanců ministerstva vnitra počítá se zákazem burek a nikábů u úřednic. „Otevřená komunikace je zásadní pro společný život ve svobodné a demokratické společnosti,“ stojí podle magazínu Spiegel v návrhu. Úplné zahalení obličeje podle něj ztěžuje integraci, ponižuje ženy a je v rozporu s jejich rovnoprávností.

Návrh počítá také s tím, že svůj obličej budou muset ukázat i lidé z řad veřejnosti, a sice v okamžiku, kdy bude nutné ověřit jejich identitu - například při pasové kontrole, jednání před soudem nebo ve volebních místnostech.

V Německu žijí přes čtyři miliony muslimů, kteří tvoří zhruba pět procent celkové populace. Burku nebo nikáb nosí jen zlomek všech muslimek. Zatím poslední studie na téma zahalování, kterou Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) provedl v roce 2009, ukázala, že dvě třetiny německých muslimek nenosí na hlavě ani šátek.


Čtěte také:

BRAND24

Zákaz burkin na plážích se ve Francii ruší

Zákaz burek a nikábů: většina Němců je pro


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).