Menu Zavřít

Němci a Rakušané vydělávají na řeckých půjčkách. Úroky by měly zůstat Řekům, zní kritika

13. 7. 2017
Autor: ČTK

Německo a Rakousko vydělávají na pomoci zadluženému Řecku stovky milionů eur. Někteří odborníci se domnívají, že z důvodu solidarity by úroky z poskytnutých úvěrů a půjček měly Řekům zůstávat. Německo na nich zatím podle dnešního vydání listu Süddeutsche Zeitung zatím celkově získalo 1,34 miliardy eur (35 miliard korun) a Rakousko podle listu Der Standard 240 milionů eur.

„Že Německo na krizi v Řecku vydělává, může být legální. Legitimní v morálním smyslu slova to není,“ cituje Süddeutsche Zeitung poslance za německé Zelené Svena-Christiana Kindlera.

„Úroky se musí konečně vyplatit Řecku. Není možné, aby Wolfgang Schäuble s pomocí zisků z řeckých úroků ještě sanoval německý rozpočet“, připojuje se k němu stranický expert Zelených pro otázky Evropské unie Manuel Sarrazin.


Architekt společné měny Otmar Issing: Euro popudilo Evropany proti sobě

 Otmar Issing

BRAND24


Faktem je, že Řecko získalo půjčky od ostatních zemí eurozóny za velmi příznivých podmínek. Na vrcholu krize si země na trhu půjčovala s úrokem 30 procent a více. Za úvěry od států eurozóny platí jen minimální úrok, uzavírá dnešní Der Standard.

Dále čtěte:

Moody´s zlepšila Řecku úvěrový rating o jeden stupeň

Dimitrios Tsomocos: Řecká krize neskončila

Komentář Vladana Gallistla: Řecký dluh opět na scéně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).