Menu Zavřít

Nejvyšší soud: Hrad se zatím za slova o Peroutkovi omlouvat nemusí

28. 10. 2016
Autor: čtk

Kancelář prezidenta republiky se zatím nemusí omlouvat za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Nejvyšší soud (NS) výkon pravomocného rozsudku odložil do doby, než rozhodne o dovoláních, které podaly Hrad i Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Informaci potvrdil advokát Kaslové František Vyskočil. Hradu tak nehrozí ani exekuce kvůli nerespektování rozsudku. Rozsudek to ale podle Vyskočila neruší.

Peroutkově vnučce přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. Hrad se v dané lhůtě od právní moci rozsudku Městského soudu v Praze neomluvil, a Kaslová proto podala návrh na exekuci. Hrad podal návrh na odložení omluvy, a NS mu vyhověl. „Nejvyšší soud odložil až do doby svého rozhodnutí o dovolání vykonatelnost vyhovujícího rozsudku městského soudu. Passé je tak i exekuce,“ uvedl Vyskočil.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že Hrad informaci o verdiktu soudu vítá. „Další komentář ale zazní až po doručení písemného rozhodnutí Nejvyššího soudu,“ uvedl. „Nikterak to ale rozsudek nemění nebo neruší,“ doplnil advokát Kaslové.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček pouze řekl, že soud rozhodl. Rozhodnutí ale teprve ve čtvrtek odesílal. „Nelze proto říct, jak jsme rozhodli, dokud nebudeme mít jistotu o doručení do datových schránek,“ uvedl Tomíček.


Z kauzy Peroutka čtěte více:

Hrad požádal o odložení exekuce v kauze Peroutka

Hrad dostal kvůli kauze Peroutka stotisícovou pokutu

Peroutkova vnučka chce omluvu i za „vytí s vlky“, obrátila se na Nejvyšší soud


Proti odložení verdiktu se Kaslová nemůže bránit, takže podle jejího advokáta nezbývá, než čekat na výsledek dovolání. „Většinou to trvá řádově měsíce, někdy i rok,“ řekl. Rychlost rozhodnutí NS o odkladu verdiktu ho ale překvapila. „Za 20 let praxe v advokacii jsem tak rychlé rozhodnutí neviděl,“ sdělil.

Existenci článku „Hilter je gentleman“ se Hradu nepodařilo doložit, podle historiků jej Peroutka nenapsal. Zeman trvá na tom, že text četl, a že se proto těžko může omlouvat za to, že článek neexistuje. Peroutkovi přisoudil také výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, jehož autorem je ve skutečnosti novinář Jan Stránský. Za tuto chybu ale soud omluvu nenařídil, stejně jako za úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením.

BRAND24

Za prezidentovy výroky se má podle rozsudku omluvit Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoli Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba. Hrad zdůvodnil dovolání k NS tím, že přenesení odpovědnosti z prezidenta na Českou republiku by mohlo být precedentem a proti Česku by mohla směřovat řada žalob. Kaslová se zase chce dovoláním domoci omluvy ve větším rozsahu.

Přečtěte si, jak zatím probíhají oslavy Dne české státnosti:

Zeman se Sobotkou byli na Vítkově. Oslavy 28. října sledujte online

Prezident Miloš Zeman během tradičních oslav Dne české státnosti na pražském Vítkově |


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).