Menu Zavřít

Nejstarší reaktory ve Francii straší Němce. I přes Hollandův slib-neslib

10. 4. 2017
Autor: CC BY-SA 3.0/Florival fr

Jaderná elektrárna Fessenheim v Alsasku leží jen kilometr od hranice s Německem. Její dva reaktory byly zprovozněny v roce 1977, výpadky v posledních letech (mimo jaderný okruh) a tlak německé strany donutily francouzského prezidenta Françoise Hollanda v září 2012 ke slibu, že elektrárna bude do konce roku 2016 uzavřena. Termín vypršel a provozovatel - firma EDF - oznámila, že reaktory odstaví nejdříve na konci roku 2018. Němci jsou zklamáni.

Francouzské elity si jadernou energetiku oblíbily, a také proto má Francie nejvíce atomových reaktorů v Evropě. Osmapadesát francouzských reaktorů se na energetickém mixu země podílí asi 75 procenty, což je nejvíce na světě.

Sousední Německo, které se rozhodlo pro budoucnost bez jádra, v současné době trápí alsaská elektrárna Fessenheim, která už měla být odpojena ze sítě.

Datum ukončení provozu se neustále oddaluje. Naposledy 6. dubna. Vedení francouzské společnosti EDF rozhodlo, že reaktory budou v provozu minimálně do konce roku 2018. I když už v roce 2012 francouzský prezident François Hollande slíbil, že do konce roku 2016 elektrárna ukončí svůj provoz.

Nejnověji francouzská vláda vydala rozhodnutí o uzavření elektrárny, které ale vstoupí v platnost až v době, kdy bude spuštěn nový reaktor ve Flamanville. To může být až v dubnu roku 2020.

„Výnos ruší povolení provozovat jadernou elektrárnu Fessenheim od data vstupu reaktoru EPR (Evropský tlakovodní reaktor) na bloku Flamanville 3 do provozu,“ uvádí se podle agentury Reuters v dekretu, který podepsala ministryně životního prostředí a energetiky Ségolene Royalová.

Data o jaderné elektrárně Fessenheim
Výstavba začala v roce 1970.
V provozu od roku 1977.
Dva tlakovodní reaktory, každý o výkonu 900 MW.
Chladící vodu čerpá z Velkého alsaského kanálu, který je propojen s Rýnem.

I když stát, který v EDF vlastní 80procentní podíl, nabídl firmě za odstavení elektrárny kompenzaci ve výši 400 milionů eur (10,6 miliardy korun), odstávka byla opět odložena, zklamaně napsal německý týdeník Die Zeit.

Podle World Nuclear Report Francie produkuje polovinu jaderné energie v Evropě. Navíc 33 francouzských reaktorů je starší než 31 let. Naopak ty nejmladší, které spadají do kategorie 11 až 20 let, jsou pouze čtyři. Průměrné stáří 58 reaktorů v zemi je 31,4 roků, uvedla zpráva World Nuclear Industry Status Report 2016.

Jaderné reaktory v Evropě Nejvíce jaderných reaktorů v Evropě má Francie.

Zdroj: cez.cz

Nutnou modernizaci francouzského jaderného parku francouzský účetní dvůr odhadl na sto miliard eur (2,66 bilionu korun), což jsou dva roční rozpočty České republiky.

„Francouzské jaderné elektrárny jsou v ubohém stavu,“ řekla francouzská zelená europoslankyně Michèle Rivasiová, která dlouhodobě kritizuje jadernou energetiku v zemi. Podle ní je pro většinu francouzských politiků jaderná energetika dogma. Mnoho z nich vystudovalo elitní technické školy a o negativních aspektech jádra se odmítají bavit.

Příkladem toho je i prezidentský kandidát François Fillon, který nosil tričko s nápisem „Ne k uzavření Fessenheimu“. Podíl jádra na 75 procentech chce zachovat.


Jak Německo zvládá odklon od jádra? Čtěte více:

Konec jádra: Němci musí stavět záložní plynové elektrárny Paroplynová elektrárna v bavorském Irschingu


Liberál Emanuel Macron hovořil během kampaně o uzavření nejstarší jaderné elektrárny v zemi a zvýšení podílu obnovitelných zdrojů. Ale také jasně neřekl, jaké další reaktory by měly být odstaveny.

Přitom Francie má dobré klimatické podmínky pro stavbu obnovitelných zdrojů. Pro solární parky je vhodný jih země u středomořského pobřeží, pro větrné turbíny zase západní pobřeží u Atlantiku, uvedl Zeit.

Jádro je pro samotný Fessenheim klíčové. Dává práci 2200 lidem a vesnice z daní koncernu EDF pokrývá polovinu rozpočtu. Současný stav má pokračovat alespoň další dva roky.

BRAND24

Související články:

Číňané nesmí dostat naše jádro. V USA řeší osud Westinghousu

Šest let po Fukušimě: jádro štěpí Japonce

Školáci roznášení potraviny lidem ubytovaným v


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).