Menu Zavřít

Návrh rozpočtu nerespektuje dřívější usnesení, vědce krátí o miliardy

26. 5. 2017
Autor: čtk

Vládní rada pro vědu, výzkum a inovace vedená vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL) odmítla úpravy ve výdajích státu na vědu a výzkum pro příští dva roky, jak je navrhlo ministerstvo financí. Bělobrádek řekl, že vláda schválila v pondělí rozpočet na vědu pro příští rok ve výši 36 miliard korun, návrh státního rozpočtu z financí přitom počítá s částkou o 2,8 miliardy nižší. "Nerespektuje loni schválené střednědobé výhledy ani pondělní rozhodnutí vlády," vysvětlil.

Oproti dubnovému návrhu rady má jít podle pondělního rozhodnutí kabinetu do vědy a výzkumu mezi lety 2018 a 2020 o 1,53 miliardy korun méně. Pro příští rok jde o snížení plánovaného rozpočtu o 225 milionů korun. Ještě potom ale ministerstvo financí navrhlo razantnější snížení výdajů na vědu v návrhu státního rozpočtu.


O práci bývalého ministra financí dále čtěte:

Blbeček a nafta z Kraillingu

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu


Členové rady proto dnes v pondělí vládou schválené limity výdajů státního rozpočtu vzali na vědomí a zásah ministerstva financí do už schváleného návrhu rozpočtu odmítli.

BRAND24

„Návrh ministerstva financí nerespektuje vládou schválené usnesení a střednědobé výhledy, což vážně ohrožuje funkčnost a důvěryhodnost systému vědy a výzkumu v České republice a ve svém výsledku i dlouhodobou konkurenceschopnost naší ekonomiky. Jde o ohrožení rozvoje špičkového výzkumu a spolupráce veřejného sektoru s podnikovou sférou. Je to nerespektování odbornosti a odvedené práce rady, která se proti tomuto kroku jednoznačně ohrazuje,“ uvedl Bělobrádek. Návrh podle něj ohrožuje i změny v hodnocení a financování české vědy.

Podle údajů Českého statistického úřadu celkové výdaje na výzkum a vývoj v posledních letech rostou, v roce 2015 dosáhly 88,7 miliardy. Více než polovinu do výzkumu investovaly podniky, zhruba třetina šla ze státního rozpočtu a zbývající část z peněz Evropské unie.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).