Menu Zavřít

MMF: Česko příští rok zrychlí růst na 2,7 procenta

7. 7. 2016
Autor: čtk

Tempo růstu české ekonomiky příští rok zrychlí na 2,7 procenta z letošních 2,2 procenta. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond (MMF). V loňském roce hospodářský růst podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhl 4,5 procenta.

Letošní prudké zpomalení růstu na 2,2 procenta fond předpověděl již v polovině května při ukončení své každoroční mise v ČR. Pracovníci fondu poté vypracovali konečnou zprávu, kterou 24. června zhodnotila výkonná rada MMF. Dřívější prognózy zahrnuté v dubnovém globálním výhledu MMF předpokládaly, že česká ekonomika letos stoupne o 2,5 procenta a napřesrok o 2,4 procenta.

Výkonná rada MMF podle tiskové zprávy pochválila příznivý hospodářský vývoj v České republice zahrnující silný růst ekonomiky a plynulý pokles nezaměstnanosti. Zároveň však upozornila, že růstový potenciál české ekonomiky je nedostatečný k zajištění rychlého přiblížení příjmů k úrovním ve vyspělých evropských zemích, a vyzvala k realizaci strukturálních reforem.

Míra nezaměstnanosti v ČR by se podle zprávy MMF měla v letošním roce snížit na 4,3 procenta z loňských pěti procent. Letošní pokles nezaměstnanosti sice podpoří soukromou spotřebu, na hospodářských růst však bude mít negativní vliv pomalý rozjezd projektů financovaných z fondů Evropské unie, píše MMF.

Vývoj českého HDP za poslední dva roky


source: tradingeconomics.com

BRAND24

Výkonná rada fondu přivítala pokračující rozpočtovou disciplínu České republiky a upozornila, že země má prostor ke zvyšování veřejných výdajů na rozvoj infrastruktury. Dodala nicméně, že úřady by měly odolat tlakům na snižování daní a zvyšování výdajů v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami. Měly by se vyhnout rovněž změnám v důchodovém systému, které by ohrozily jeho dlouhodobou udržitelnost.

Bankovní sektor v České republice je podle MMF stabilní a růst objemu úvěrů zůstává silný. Podporuje ho firemní poptávka po půjčkách na dlouhodobé investice i zájem domácností o hypoteční a spotřebitelské úvěry.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).