Menu Zavřít

Ministerstvo zveřejnilo obsah úmluvy týkající se těžby lithia

4. 10. 2017
Autor: čtk

Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes zveřejnilo obsah memoranda týkajícího se těžby lithia, které se využívá při výrobě baterií. Dokument podepsal v pondělí ministr Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou European Metals Holdings (EMH). Ke zveřejnění v úterý nepřímo vyzval prezident Miloš Zeman při své návštěvě Ústeckého kraje.

Dvoustránkový text obsahuje tři okruhy dohody. Ve společném prohlášení je například závazek „maximalizovat možnosti“ dalšího zpracování lithia v České republice. Ve vztahu k Česku je deklarována také spolupráce s českými akademickými výzkumnými základnami na nejúplnějším zpracování těžené rudy. Třetí bod pak nevylučuje zapojení českého státu jako kapitálového účastníka projektu European Metals Holdings Limited Cínovec.

„Není žádný důvod neinformovat veřejnost o všech skutečnostech, které s tímto tématem souvisejí,“ poznamenal ke zveřejnění mluvčí MPO František Kotrba. Podle něj není jediný důvod ke spekulacím, které se v souvislosti s tímto dokumentem objevily.


Až přijdou těžaři. Zásoby lithia v Krušných horách jsou velké, ruda ale není vydatná

lithiové kaliště


Prezident Zeman v úterý v Ústeckém kraji poznamenal, že by memorandum mělo být veřejné. „Nevidím důvod, proč by se ty údaje v něm obsažené neměly zveřejňovat. To přeci není obchodní tajemství. A naopak by se obě zúčastněné strany mohly pochlubit, že se jim povedlo dosáhnout dohody,“ dodal Zeman.

V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zásob lithia - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Hlubinnou těžbu plánuje společnost Geomet, kterou vlastní EMH. Otevřít chce historický důl na cín. S těžbou lithia by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt za 21 let 37 milionů tun rudy. Povrchově chce těžit lithium u Cínovce společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Firma má už všechna povolení k těžbě.

BRAND24

Přečtěte si více o byznysu s lithiem:

Těžba lithia v Krušných horách může zaměstnat přes tisíc lidí

Vu Nguyen Hong: Výroba lithia je velmi nákladná

Zaostřeno na lithium. Vláda schválila politiku pro nerostné suroviny

Těžba uhlí - ilustrační foto (Sokolovsko)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).