Menu Zavřít

Merkelová: Nacistická přirovnání, kterých se dopouští Turecko, jsou nepřijatelná

20. 3. 2017
Autor: čtk

Srovnávání Německa s nacistickým režimem musí přestat, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Reagovala tak i na nedělní prohlášení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který ji obvinil z nacistických praktik. Slova Erdogana kritizují další němečtí politici.

„Srovnávání s nacismem musí přestat. Není možné dopustit, že padne každé tabu, aniž by se bral ohled na oběti nacionálněsocialistického režimu,“ tlumočil vyjádření Merkelové na twitteru její mluvčí Steffen Seibert‏.

„Jakákoli nacistická přirovnání jsou nepřijatelná,“ řekla už dopoledne zastupující vládní mluvčí Ulrike Demmerová a zdůraznila, že je na Turecku, aby zmírnilo svou ostrou rétoriku a zabránilo poškozování vzájemných vztahů. Šéf kanceláře Merkelové Peter Altmaier zase prohlásil, že Německo bude hájit svou čest.

Generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU) Peter Tauber dnes v rozhovoru s televizí N24 označil Erdoganova slova „za skutečnou nestoudnost“. „My si můžeme dovolit být pobouřeni, dupnout si a bránit se, ale kancléřka musí bránit zájmy naší země,“ citovala AP Taubera.


Přečtěte si komentář Pavla Párala ke kauze tureckých agitací:

Echte türkische führer

 Páral


Poslankyně CDU Cemile Giousoufová, jejíž rodiče tureckého původu přišli do Německa z Řecka, podle DPA prohlásila, že Erdoganova sprostá nařčení na tureckou komunitu v zemi dojem neudělají. „Právě naopak, mnozí vnímají nestoudnou nevraživost jako trapnou. Škodíte obrazu německých Turků a našemu soužití,“ vzkázala Erdoganovi. „Pokud Erdoganovi ještě nějaká slušnost zbyla, tak se naší kancléřce omluví,“ dodala.

Za Merkelovou se postavil i nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. „Erdogan nepřijatelně zaútočil na demokratickou zemi, která zaručuje všechna základní práva,“ napsal na twitteru.

Prudké zhoršení vztahů s Ankarou nastalo poté, co Německo a také Nizozemsko zakázaly tureckým politikům v tamních diasporách agitace za podporu pro změny turecké ústavy posilující pravomoci prezidenta.

Nejnovější výroky tureckého vicepremiéra Kurtulmuşe, ale neukazují, že by Ankara jevila známky ústupu či snahy o usmíření. Politik prohlásil, že je „proti zdravému rozumu“ bránit tureckým ministrům organizovat masová agitační shromáždění. Zároveň označil za zcela nepřijatelné, že v Německu jsou naopak povoleny demonstrace exilových Kurdů. Asi 30.000 jich o víkendu manifestovalo ve Frankfurtu mimo jiné za propuštění vůdce separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) Abdullaha Öcalana. Podle Kurtulmuşe tím Německo také narušuje přátelství s Tureckem.

Kurtulmuş se také vrátil k výrokům šéfa německé rozvědky Bruna Kahla, který velmi zpochybnil tvrzení Ankary, že za zmařeným loňským pokusem o puč části turecké armády je islámský duchovní Fethullah Gülen. I to označil za nepřijatelné a prohlásil, že jde o další krok potvrzují „protiturecký postoj“.

Kurtulmuş také vyjádřil hlubokou nespokojenost nad tím, jak se německé noviny v poslední době intenzivně věnují Turecku. Podle agentury Reuters označil „tak velké množství titulků o Turecku“ za vměšování do tureckých vnitřních záležitostí.

BRAND24


O napjatých vztazích mezi Ankarou a Evropou čtěte více:

Erdogan obvinil Německo, že podporuje terorismus

Erdogan: Rutte vyhrál volby, ale ztratil přátelství Turecka

Turecký prezident Erdogan


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).