Menu Zavřít

Mayová: Británie byla k extremistům příliš tolerantní

4. 6. 2017
Autor: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová dnes v reakci na sobotní teroristický útok v Londýně vyzvala k přísnější globální kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremistických názorů, a ke zpřísnění postoje vůči domácím radikálům. Británie podle ní byla vůči extremistům "až moc tolerantní". Policie zmařila od útoku u britského parlamentu 22. března pět věrohodných teroristických spiknutí, řekla předsedkyně vlády.

Mayová také prohlásila, že volební kampaň, kterou strany po atentátu přerušily, v pondělí znovu začne. Předčasné parlamentní volby se budou konat podle plánu ve čtvrtek 8. června, dodala konzervativní premiérka.

Nedávné teroristické útoky v Británii spolu nesouvisejí, ale mají přesto jedno společné: spojuje je zlá ideologie, která překrucuje islám a překrucuje pravdu, uvedla Mayová.


O útoku čtěte více:

Teroristický útok v Londýně má sedm obětí. Policie zatkla 12 lidí

 Britská premiérka Theresa Mayová bude předsedat schůzi vládního výboru pro mimořádné situace COBRA.


„Nemůžeme a nesmíme předstírat, že věci mohou pokračovat tak jako dosud,“ uvedla Mayová v prohlášení předneseném před svým sídlem v Downing Street. Podle ní nastal čas říct, že „už toho bylo dost“.

Protiteroristická strategie podle ní musí být přezkoumána v několika směrech. Premiérka zmínila boj proti extremistické ideologii a kladení důrazu na britské hodnoty, zvýšení globálního úsilí proti šíření extremismu na internetu, přezkoumání protiteroristických zákonů a pravomocí policie a vyšší tresty za některé trestné činy.


Reakce očitých svědků si přečtěte ZDE  „Ještě neznáme všechny podrobnosti, ale byl to úmyslný a zbabělý útok na nevinné Londýňany a návštěvníky,“ řekl londýnský starosta Sadiq Khan.


Předseda liberálních demokratů Tim Farron kritizoval slova Mayové o tom, že „už toho bylo dost“. „Dost toho bylo už tehdy, když se to stalo poprvé,“ řekl Farron televizi Sky News s tím, že premiérkou avizované přehodnocení protiteroristické strategie přichází hodně pozdě.

Podobně hovořil i někdejší předseda britské protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který na twitteru uvedl, že prohlášení „bylo toho dost“ už mělo přijít před rokem. „Mayová nyní mluví o tvrdém postupu proti terorismu. Šest let přitom byla ministryní vnitra,“ dodal Farage.

Labouristická stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová Mayové vytkla, že její prohlášení bylo porušením dohody o pozastavení kampaně.

Farage, který v současné době spolupracuje jako komentátor s televizí Fox News, řekl v rozhovoru s touto americkou zpravodajskou stanicí, že Britové nyní budou žádat radikální změny v domácím boji proti terorismu. A pokud skutečné změny nepřijdou, bude veřejnost podle Faragea žádat internaci podezřelých lidí.

BRAND24

„Máme přes 3000 lidí, kteří jsou na jakémsi teroristickém seznamu. Nyní jejich počínání sledujeme,“ řekl Farage. „Pokud neuvidíme, že vláda podniká razantní kroky, dočkáme se volání veřejnosti po tom, aby těchto 3000 lidí bylo zadrženo (bez obvinění). Nejsem si jistý, že to bude správný přístup, protože je velké nebezpečí, že ztratíme sympatie slušných a čestných Muslimů v Británii,“ dodal.

Přečtěte si také:

Německý festival přerušený kvůli teroristické hrozbě pokračuje

Z Česka odešly peníze pro islamisty, tvrdí zpravodajci

Britská policie v souvislosti s Manchesterem zatkla dalšího muže. Vyšetřuje ale i sama sebe


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).