Menu Zavřít

Kongres dočasně odvrátil platební neschopnost USA

28. 4. 2017
Autor: čtk

Sněmovna reprezentantů Spojených států dnes schválila federální vládě peníze na týden jejího chodu, aby tak odvrátila hrozící sobotní pád do platební neschopnosti. Krátce poté souhlas vyslovil i Senát, napsala agentura Reuters. Potřebný je ještě podpis prezidenta Donalda Trumpa, to je ale považováno za formalitu.

Zákon, který Sněmovna schválila velkou většinou 382 hlasů proti 30 a Senát aklamací, tedy všeobecným souhlasem, je pouze překlenovacím opatřením, aby Kongres a prezidentova administrativa měly více času na dojednání dlouhodobějšího financování vlády.

Vláda díky postupu Kongresu získala peníze na svůj chod do pátku 5. května.

Zákonodárci a administrativa se nyní musí dohodnout na podobě nového finančního plánu, který by měl peníze vládě zajistit nejméně do září. Uzavření dohody dlouhodobě bránil požadavek Bílého domu, aby součástí výdajů byly i náklady na stavbu kontroverzní zdi na hranici s Mexikem. Proti tomu se ale postavili demokraté.


Důležité okamžiky prezidentství Donalda Trumpa


Trump ale prý už na této podmínce netrvá, což jednání mezi republikány a demokraty značně ulehčuje. Demokratům se podle vůdkyně jejich menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiové navíc dostalo ujištění, že Bílý dům nezastaví financování zdravotní reformy bývalého prezidenta Baracka Obamy, kterou chce Trump zrušit.

BRAND24

Takzvaný shutdown, kdy federální vláda zůstala kvůli politickému patu bez financí, nastal v USA naposledy v roce 2013. Tehdy trval asi dva týdny. Tento stav, kdy byly uzavřeny některé státní instituce, podle ratingové agentury Standard & Poor's přišel americkou ekonomiku na zhruba 24 miliard dolarů (skoro 594 miliard korun).

Z USA dále čtěte:

Assangovi hrozí v USA nová obvinění

Dohoda VW s USA kvůli emisím schválena. Automobilku vyjde na více než 100 miliard

Trump: USA si nemůže dovolit závislost na zahraniční oceli


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).