Menu Zavřít

Dohoda VW s USA kvůli emisím schválena. Automobilku vyjde na více než 100 miliard

21. 4. 2017
Autor: čtk

Americký soudce Sean Cox dnes schválil vládní dohodu s německým automobilovým koncernem Volkswagen o urovnání jeho emisního skandálu. Volkswagen v rámci lednové dohody přiznal vinu a souhlasil se zaplacením 4,3 miliardy dolarů (zhruba 108 miliard Kč).

Dohoda Volkswagenu s americkým ministerstvem spravedlnosti rovněž předpokládá, že automobilka provede reformu svých aktivit. Součástí dohody je také tříleté zkušební období, během kterého bude na aktivity podniku v USA dohlížet nezávislý kontrolor, píše agentura DPA.

Soudce dnes formálně nařídil Volkswagenu zaplatit 2,8 miliardy dolarů za kriminální provinění. Dalších 1,5 miliardy dolarů automobilka podle dohody zaplatí v rámci civilního řízení.

Soudce rovněž vyzval německou vládu ke stíhání osob zodpovědných za skandál. Ve Spojených státech bylo v souvislosti s aférou obviněno sedm zaměstnanců VW, pět z nich je ale v Německu a jejich vydání je nepravděpodobné, napsala agentura AP.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) předloni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že software po celém světě instaloval do asi 11 milionů naftových aut. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

BRAND24

Ve Spojených státech skandál zahrnuje skoro 600.000 aut. Dřívější dohody v USA mimo jiné předpokládají, že tamní majitelé problematických vozů obdrží od Volkswagenu odškodné až 10.000 dolarů (zhruba čtvrt milionu Kč). Automobilka ale odmítá výzvy, aby podobným způsobem odškodnila i zákazníky v Evropě, kde se skandál týká zhruba 8,5 milionu automobilů.


O automobilce Volkswagen čtěte více:

Volkswagen v prvním čtvrtletí zvýšil provozní zisk o 28 procent

Šéf VW si stěžoval na Jourovou. Juncker se české komisařky zastal

Test důvěry: VW vydá poprvé od emisního skandálu evropské dluhopisy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).