Menu Zavřít

Kiska: Politici si nemají zahrávat s ohněm a sahat po populismu

16. 10. 2016
Autor: čtk

Slovenský prezident Andrej Kiska ve svém projevu při zahájení konference Forum 2000 řekl, že politici by si v této složité době měli být vědomi své zodpovědnosti. Neměli by si zahrávat s ohněm a používat slova, která vyvolávají emoce mezi lidmi a mohou mít dalekosáhlé důsledky, dodal.

Slova mají svou váhu a politici by velmi měli zvažovat, kdy je použít, uvedla slovenská hlava státu také v souvislosti se setkáním Visegrádské čtyřky. Při pátečním jednání se zřejmě Kiska neshodl s českým prezidentem Milošem Zemanem na vnějším pohledu na V4. Podle Kisky má V4 v zahraničí špatný obraz, proto na setkání doporučil nepoužívat ji jako štít pro vnitropolitické záměry. V tomto smyslu se ale ostatní prezidenti z Maďarska, Polska a Česka nevyjádřili. Rozdílnost názorů panovala zřejmě především v otázkách migrace.

„Naše Evropská unie, naše Evropa, ale i celosvětově potřebujeme být odpovědni k tomu, jak mluvíme a jaké poselství posíláme,“ řekl Kiska poté na krátkém briefingu s ČTK a Českou televizí. Za svůj více než dvacetiminutový projev ve zcela zaplněném kostele sv. Anny zvaném Pražská křižovatka sklidil dlouhý potlesk vstoje.

Podle Kisky je důležité, aby politici nevsadili na mírně extrémní strunu a aby dokázali jasně vysvětlovat, o čem dnešní společnost je. „Abychom nesklouzli k populistickým prohlášením, které získávají sice voliče, a velmi lehce je některými populistickými, xenofobními prohlášeními získají, ale udělají obrovskou škodu na lidech a národech,“ řekl. Česká republika a Slovensko jsou podle Kisky demokratické země a občané rozhodují o tom, kdo je vede. „A je na lidech, jaké vůdce si zvolí,“ odpověděl ČTK na otázky, zda ČR a Slovensko následuje Havlův odkaz a jak by měl vypadat dobrý prezident.

Přečtěte si, jak hodnotí EU kritizovanou V4 český prezident:

TVisegrádská čtyřka podle Zemana plní své poslání

Miloš Zeman na setkání prezidentů V4

Téma letošního ročníku Fora 2000 zní Odvaha převzít odpovědnost, Kiska ho zejména v současnosti považuje za velmi důležité. Slovenský prezident řekl, že mu bylo velkou ctí, že se mohl zúčastnit zahajovacího ceremoniálu i proto, že letos konference slaví dvacáté výročí založení a její zakladatel a úžasná osobnost československé historie Václav Havel by se (5. října) dožil 80 let.

Kiska také uvedl, že dalajlama a Havel jej v životě inspirovali svým humanismem jako základem, který má být v každém člověku. „Pochopení, empatie, ochota odpouštět, snažit se porozumět a najít dohodu. To jsou vlastnosti, které nám spolu s dobrou vizí a pojmenováním jevů, které nastávají, dnes chybí. A nám Václav Havel chybí,“ dodal. Po ceremoniálu Kiska odletěl zpět na Slovensko.

Konference potrvá do středy 19. října. Nejočekávanějším hostem je tibetský duchovní vůdce dalajlama. Do Prahy přijede v pondělí. K dalším hostům patří například i nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý kostarický prezident Oscar Arias Sánchez. Hlavní program Fora 2000 se tradičně uskuteční v paláci Žofín a bude otevřen veřejnosti.


O populismu a evropských politicích čtěte více:

Po Obamovi zůstávávají nezahojené rány, říká Zeman. Volil by Trumpa

BRAND24

Gauck: Populismus si vyláme zuby na německé demokracii

Orbán navrhuje deportovat ilegální migranty do táborů mimo EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).