Menu Zavřít

Johnson přijel do Turecka dojednat „obří dohodu“

27. 9. 2016
Autor: ČTK

Britský ministr zahraničí Boris Johnson doufá, že až Británie vystoupí z Evropské unie, podaří se jí s Tureckem uzavřít novou velkou dohodu o volném obchodu. Řekl to dnes po setkání se svým tureckým protějškem. Johnson se sejde také s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

„Doufám v obří dohodu o volném obchodu mezi Spojeným královstvím a Tureckem,“ řekl Johnson po setkání s Mevlütem Çavuşogluem. „Odcházíme z Evropské unie, ale neodcházíme z Evropy,“ citovala agentura Reuters politika, který byl hlavní tváří kampaně za takzvaný brexit.

Turecko není členem EU, již desítky let ale o vstup do evropského bloku usiluje. Je například členem Evropské celní unie, která sdružuje členské země EU a čtyři další nečlenské státy.

Británie a Turecko jsou si podle Johnsona velmi blízko v otázce řešení situace v Sýrii. Se svým tureckým protějškem hovořil také o situaci na Kypru, kde se jedná o znovusjednocení severní turecké a jižní řecké části ostrova. Kypr byl do roku 1960 britskou korunní kolonií.

Na posměšnou báseň o prezidentovi Erdoganovi, s níž Johnson ještě jako starosta Londýna vyhrál před nástupem do čela britské diplomacie soutěž jednoho z britských časopisů, podle Johnsona nepřišla řeč.

Přečtěte si:

BRAND24

EU rozdává uprchlíkům v Turecku platební karty. Vyplatí jim 81 miliard

Evropská armáda rozděluje spojence. Britové jsou proti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).