Menu Zavřít

Nahradí Londýn? 7 měst, která mohou těžit z brexitu

12. 7. 2016
Autor: ČTK

Odchod Velké Británie z EU a očekávané potíže Londýna udržet pozici evropské finanční metropole vnímají Frankfurt, Dublin či Amsterdam jako svou velkou příležitost.

Šok na finančních trzích nebo devastace hodnoty libry. Brexit již od prvních dní od vyhlášení výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie ukazuje, že Anglii nečeká lehké ekonomické období. Podle CNN bude následovat hromadný odliv investic a firmy, které v Británii působí, přesunou svá sídla a aktivity do členských zemí EU. Těžit z toho může podle americké televize sedmička měst:

Frankfurt

Německé město se nabízí zejména bankéřům prchajícím z Londýna. Je domovem Evropské centrální banky, německé národní banky, ale také Evropského úřadu pro pojištění.

„Frankfurt je jako stabilní finanční centrum aby, aby přijali ty, kteří hledají novou operační základnu v rámci eurozóny,“ uvedla po oznámení výsledků britského referenda organizace Frankfurt Main Finance, která zastupuje tamní finanční sektor.

 Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu

Frankfurt také patří k městům s nejvyšší životní úrovní v Evropě. Podle konzultační společnosti Mercer je dokonce sedmým nejlepším místem pro život na světě.

Lucemburk

Frankfurtským bankéřským choutkám sekunduje Lucemburk. Velkovévodství již je domovem 143 bank s obchodními aktivy v hodnotě 800 miliard eur.

Centrum Lucemburku

Bankéře by mohl přitahovat také kosmopolitní charakter města. Téměř polovina tamních obyvatel pochází z jiných zemí.
V Lucembursku má navíc své evropské centrály hned několik velkých globálních korporací, včetně značek jako PayPal, Skype či Delphi. Společnosti lákají tamní nízké korporátní daně.

Paříž

Finančníci v Paříži již podle francouzské vlády spravují aktiva v hodnotě 2,6 bilionu eur. Město je také domovem trhu Euronext - druhé největší evropské burzy cenných papírů z hlediska objemu transakcí a kapitalizace akciového trhu.

 Policie poblíž Eiffelovy věže

Paříž je lídrem na dluhopisových trzích - firmy v Paříži provádějí téměř 35 procent celkového objemu emisí dluhopisů v eurozóně. Benefitem Francie je také legislativní prostředí, které odborníci mají za jedno z nejstabilnějších v Evropě.

Dublin

Hlavní město Irska již je považováno za jednoho ze soupeřů Londýna v souboji o titul hlavního evropského technologického hnízda. Irská metropole se díky vstřícné daňově legislativě chlubí tím, že na jejím území sídlí Google, Facebook, Dropbox nebo Twitter.

 Irsko, Dublin

Více než polovina z předních světových firem poskytujících finanční služby již v Dublinu má dceřinou společnost a benefitem města jistě bude i úřední anglický jazyk.

Berlín

Berlín je magnetem pro mladé technologické firmy a talentované lidi. Přitahuje je kromě jiného bohatý kulturní život a nízké životní náklady. Berlín se rád chlubí nízkou mírou byrokracie, díky čemuž je ve městě každých dvacet minut založená nová společnost. V německém velkoměstu působí známé startupy jako Zalando, Soundcloud, nebo Wooga.

 Detail Říšského sněmu v Berlíně

Do Berlína v roce 2015 proudily dvě třetiny veškerých německých investic. V roce 2014 Google a Lufthansa založily Factory Berlin – technologický areál, který má podpořit spolupráci mezi mladými podnikateli působícími ve městě.

Amsterdam

Amsterdam se rychlým tempem stává jedním z předních evropských technologických uzlů a rád by na svém území přivítal další společnosti, které chtějí přesunout centrály do Evropské unie.

Amsterdam je město vodních kanálů

Nizozemcům se to daří. Do Amsterdamu přesunuly regionální centrály společnosti Netflix, Uber a Tesla. Amsterdamská Internet Exchange je nyní jedním z největších světových datových dopravních uzlů.

Edinburgh

Po úspěchu zastánců brexitu skotští vůdci jednoznačně projevili touhu zůstat v Evropské unii, a to i za cenu prosazení dalšího referenda o nezávislosti na Velké Británii.

 Edinburgh

BRAND24

Edinburgh je druhým největším finančním centrem ve Velké Británii a pro finančníky z Londýna je přesun do metropole Skotska, kde sídlí mimo jiné také Royal Bank of Scotland, nejjednodušším únikem před vyčleněním z evropského společenství.

Čtěte také:

Skotská whisky v ohrožení. Brexit ji může připravit o značku a výdělky

Brexit na moři. Pomůže odchod z EU britským rybářům?

Hlavní příčiny brexitu: euroskepticismus a emoce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).