Menu Zavřít

Írán zavádí kreditní karty. Pomalu a jen pro „domácí užití“

26. 9. 2016
Autor: E15 - Saša Blau

Íránské banky začaly v neděli vydávat kreditní karty. Poprvé tak mají obyvatelé asijské země možnost nakupovat způsobem na Západě již zcela běžným. Očekává se však, že nástup kreditek v Íránu bude pozvolný.

Kreditní karty budou platné pouze v samotném Íránu, včetně tamních e-shopů. Nestojí za nimi velké světové společnosti jako Visa nebo MasterCard, ani ve formě partnerství, informuje deník Wall Street Journal.

Centrální banka bude určovat výši poplatků a úvěrové limity. Splátky, které nebudou uhrazeny do měsíce, budou podléhat 18procentnímu poplatku. Limity budou nastaveny ve třech úrovních – v přepočtu přibližně tří, deseti a 15 tisíc dolarů (72, 240 a 360 tisíc korun). Kdo kreditní kartu obdrží a kdo ne, už bude na rozhodnutí obchodních bank.

Šéf centrální banky Valiollah Seif upozorňuje, že může nějaký čas trvat, než si banky na nový systém zvyknou. „Bylo by chybou si myslet, že karty se ihned začnou uplatňovat v bankovním systému,“ prozradil agentuře Reuters.

BRAND24

Karty mají pomoci íránské ekonomice, která se stále potýká s dopady dlouholetého období hospodářských sankcí, jež byly odstraněny letos v lednu. Kreditní karty by měly podpořit spotřebu Íránců.

Dosud íránské banky vydávaly pro veřejnost debetní a předplacené karty. I ty jsou omezené jen pro domácí užití; v zahraničí s nimi Íránci nepochodí, stejně jako zahraniční turisté se svými kartami v 80milionové zemi.


Čtěte dále:

Saúdové blokují přístup Íránu na světové trhy

Írán chystá po 14 letech návrat na dluhopisové trhy

Izrael doplatí na historický obchod s Íránem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).