Menu Zavřít

Írán hodlá i přes nové sankce USA pokračovat v raketovém programu

29. 7. 2017
Autor: čtk

Írán bude všemi silami pokračovat ve svém raketovém programu a odsuzuje nové americké sankce namířené proti Teheránu. Oznámilo to dnes íránské ministerstvo zahraničí v reakci na informaci Bílého domu, že prezident Donald Trump podepíše zákon, který uvaluje nové sankce na Rusko, Írán a Severní Koreu a který tento týden výraznou většinou hlasů schválily obě komory amerického Kongresu.

„Budeme ze všech sil pokračovat ve svém raketovém programu,“ citovala agentura AFP prohlášení mluvčího íránského ministerstva zahraničí Bahráma Ghasemího. „Odsuzujeme nepřátelskou a nepřijatelnou akci“ Spojených států, dodal mluvčí s poukazem na nový americký zákon o sankcích a prohlásil, že Írán „si vyhrazuje právo přijmout odvetná opatření“.

Zákon, který v úterý přijala americká Sněmovna reprezentantů a ve čtvrtek odsouhlasil rovněž Senát, trestá Írán novými sankcemi za jeho raketový program, stav lidských práv v zemi a podporu, kterou Teherán poskytuje skupinám jako libanonský nebo palestinský Hizballáh, označovaným Spojenými státy za teroristické.

„Naše politika ve vojenské a raketové oblasti je jasná a týká se našich vnitřních záležitostí. Jiné země nemají právo se do ní vměšovat a my jim zcela jistě toto právo nedáme,“ řekl Ghasemí.

BRAND24

Vyjádřil zároveň přesvědčení, že přestože se zákon týká „nejaderných sankcí, je jeho cílem oslabit dohodu o omezení íránského jaderného programu, kterou v roce 2015 uzavřel Teherán se šesti mocnostmi - USA, Ruskem, Čínou, Británií, Francií a Německem.

Související článek:

Trump podepíše zákon o nových protiruských sankcích


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).