Menu Zavřít

Inflace v červenci nečekaně vzrostla na 0,5 procenta

9. 8. 2016
Autor: Mladá fronta, archiv

Meziroční inflace v červenci zrychlila tempo na 0,5 procenta z červnových 0,1 procenta. Spotřebitelské ceny tak rostly rychleji, než analytici očekávali. K růstu přispělo zdražení zeleniny, alkoholu a dovolených. Spolu s tím se zmírnilo zlevňování potravin. Proti červnu ceny stouply o 0,3 procenta. Analytici odhadovali růst meziroční inflace v červenci o 0,3 až 0,4 procenta.

„Meziroční inflace v červenci vyskočila na nejvyšší úroveň od letošního dubna. Červencový nárůst inflace je nad očekáváním finančního trhu, nicméně je zcela v souladu s prognózou ČNB, která tak nemusí nijak měnit svůj aktuální názor na cenový vývoj a na nastavení měnové politiky,“ komentoval čísla analytik Generali Investments Radomír Jáč.

„Inflace v červenci překvapila trh silnějším růstem a citelněji se tak vzdálila deflačním hodnotám,“ doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Mezi klíčové faktory jejího meziměsíčního růstu patřilo podle něj sezonní zdražení dovolených, vyšší ceny alkoholu a také pro červenec neobvyklé zvýšení cen potravin.

Na výrazné zrychlení tempa růstu meziroční inflace mají podle statistiků vliv zejména mírněji klesající ceny potravin a nealkoholických nápojů. Například sýry zlevnily meziročně o 5,5 procenta, zatímco v červnu byl pokles 11procentní. Zpomalení poklesu cen bylo patrné i u vajec, jogurtů, mléčných výrobků, másla, cukru, nealkoholických nápojů a ovoce. Zdražila naopak zelenina, a to meziročně o 9,9 procenta. V červnu byl růst cen zeleniny dvouprocentní.

Nejvíce se ale v růstu spotřebitelských cen odrazil dražší alkohol (o tři procenta) a tabák (o 5,4 procenta). Kromě toho zdražilo i nájemné, vodné, stočné, elektřina a teplo. Za dovolenou si museli lidé proti prvnímu měsíci loňských prázdnin připlatit 2,3 procenta, navíc zdražilo stravování a ubytování. Lázeňské pobyty byly dražší o 4,4 procenta.


Víte, jak si stojí česká minimální mzda v porovnání s Evropou?

Česko má jednu z nejnižších minimálních mezd v EU


Ceny dovolených ale výrazně promluvily do meziměsíční inflace, která zrychlila na 0,3 procenta. Dovolené s komplexními službami proti červnu podražily o 12,8 procenta. Více peněz museli proti červnu lidé vytáhnout z peněženek i při nákupu potravin. Například sýry za měsíc zdražily o 3,9 procenta, vepřové maso o 3,5 procenta a máslo o 3,9 procenta. Dražší bylo i pivo a víno, pivaři si museli připlatit 1,7 procenta.

Naproti tomu levněji mohli lidé pořídit ovoce, zeleninu (zejména brambory), a v neposlední řadě i pohonné hmoty, které zlevnily proti červnu o 0,4 procenta.

V dalších měsících by se inflace mohla velmi mírně zvýšit a teprve v závěru roku by už mohla překonat hranici jednoho procenta, míní analytik ČSOB Petr Dufek. Brzdit v rozletu ji ovšem i nadále budou levnější pohonné hmoty, které po krátkodobém zdražení opět zamířily dolů. Ještě významnější bariéru pro růst inflace představuje tvrdý konkurenční boj na poli spotřebního zboží. Sázet se podle něj dá na vyšší mzdy, které vedou k růstu poptávky po běžných službách, kde by inflační vývoj mohl dále akcelerovat.

BRAND24

Míra inflace má také podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky nyní značnou šanci pokračovat ve zrychlování. Pokud cena ropy nebude opětovně klesat, koncem roku by meziroční míra inflace měla přesáhnout 1,5 procenta. „Dosažení dvouprocentního inflačního cíle nadále očekáváme v prvním čtvrtletí příštího roku,“ dodal.

Roční vývoj inflace


source: tradingeconomics.com

Čtěte dále:

Rada ČNB poprvé zasedala s Rusnokem v čele. Politiku nezměnila

ČNB v červnu oslabovala korunu za 8,5 miliardy

Nezaměstnanost začala poprvé od února růst


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).