Menu Zavřít

Francie z dohody TTIP couvá. Jednání hodlá zastavit

30. 8. 2016
Autor: ČTK

Francouzská vláda v září požádá Evropskou komisi, aby zastavila jednání o rozsáhlé dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Prohlásil to dnes státní tajemník pro zahraniční obchod na francouzském ministerstvu zahraničí Matthias Fekl. Rozhovory, které jsou prý až příliš příznivé pro Američany, už podle Fekla nemají politickou podporu Francie. Je třeba je zastavit, aby mohly začít znovu a na dobrých základech, řekl.

Podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea rozhovory váznou a šance na dosažení dohody ještě v tomto roce je malá.

„Politická podpora Francie k těmto jednáním již neexistuje“ a „Francie požaduje zastavení těchto jednání,“ řekl Fekl rozhlasové stanici RMC. Požadavek Francie vysvětlil tím, že jednání o takzvaném Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), které za členské státy EU dojednává Evropská komise, trpí nevyvážeností ve prospěch americké strany.

„Američané nedávají nic, nebo jen drobky (…), takto by se mezi spojenci vyjednávat nemělo,“ citovala Fekla agentura AFP. „Tato jednání je třeba jasně a definitivně zastavit, aby se začalo znovu na dobrých základech,“ uvedl Fekl. Tento postoj bude Paříž podle něj zastávat na zářijové ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě.

Prezident Hollande později prohlásil, že Francie nechce „živit iluzi“, že dohodu s Američany se podaří najít do konce mandátu amerického prezidenta Baracka Obamy, který bude ve funkci do ledna příštího roku. Jednání váznou, strany nedodržovaly svůj postoj, „je to jasně nevyvážené“, řekl podle agentury Reuters šéf Elysejského paláce v projevu k velvyslancům.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel v neděli prohlásil, že rozhovory o volném obchodu mezi Evropany a Američany v podstatě zkrachovaly, jen si to nikdo nechce přiznat.

BRAND24

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas ale v pondělí řekl, že vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy. Zdůraznil také, že komise má k dojednání takzvaného Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mandát od všech členských zemí unie a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na posledním summitu EU od lídrů zemí unie znovu dostal mandát tato jednání dokončit.

Bílý dům v noci na dnešek uvedl, že Washington nadále hodlá dosáhnout dohody o volném obchodu s EU do konce letošního roku. „Bude zapotřebí vyřešit některá dost ožehává jednání, ale prezident a jeho tým jsou odhodláni to udělat,“ citovala agentura Reuters mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta.


Čtěte dále:

Transatlantická dohoda zvýší v Česku HDP a mzdy, tvrdí studie

Trump jako škůdce obchodu. Odstaví Evropu, Asii i Mexiko

 Donald Trump představuje svůj ekonomický program

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).