Menu Zavřít

Gabriel narazil. Jednání o TTIP jde dobře, tvrdí vyjednavači

29. 8. 2016
Autor: Ralph Alswang, CC BY 2.0, Flickr

Zástupci Evropské komise i mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové odmítli nedělní tvrzení německého vicekancléře a ministra hospodářství Sigmara Gabriela. Ten řekl, že rozhovory o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy v podstatě zkrachovaly. Mluvčí Evropské komise řekl, že vyjednávání naopak vstupují do zásadní fáze, kdy jsou na stole návrhy většiny kapitol a kdy se začíná rýsovat podoba budoucí smlouvy.

Šéf vyjednávacího týmu Evropské komise pro obchodní jednání s USA Ignacio Garcia Bercero na otázku agentury AP ohledně pravdivosti Gabrielova tvrzení řekl: „Ne, ne. Vzpomeňte si, co říkal Mark Twain.“ Twain jednou poznamenal, že „zprávy o mé smrti nesmírně přeháněly“.

Mluvčí komise Margaritis Schinas dnes před novináři zdůraznil, že komise, která za EU s americkou stranou vyjednává, má k dojednání takzvaného Transatlantického obchodního a investičního partnerství (TTIP) mandát od všech členských zemí unie.

Komise podle něj nadále předpokládá ukončení rozhovorů ještě letos, i když „obchodní vyjednávání obvykle určitou dobu trvají“. Schinas také zopakoval dřívější slova šéfa komise Jeana-Claudea Junckera o tom, že při sjednání TTIP nehodlá Evropa obětovat své standardy v oblastech jako je bezpečnost a ochrana spotřebitelů, zdraví, ochrana dat či kulturní diverzita nebo sociální problematika.

„Podle mého názoru rozhovory s USA de facto ztroskotaly, ačkoli to nikdo ve skutečnosti nepřiznává,“ prohlásil německý vicekancléř Gabriel v televizi ZDF k plánované TTIP. Dodal, že během 14 kol rozhovorů se EU a USA nedohodly na žádné z 27 projednávaných kapitol. „Jako Evropané se přirozeně nemůžeme podrobit americkým požadavkům,“ řekl také německý vicepremiér.

Mluvčí kancléřky Merkelové Steffan Seibert řekl, že navzdory rozdílným názorům obou stran na některé části dohody jednání dál pokračují. Je „správné pokračovat v jednáních“, protože průlomu se často dosahuje až „v posledním kole“, dodal Seibert.


Pozice Merkelové je v ohrožení. Čtěte:

Merkelovou nechce za kancléřku polovina Němc

Angela Merkelová (foto ČTK)

Merkelová v červenci prohlásila, že dosažení dohody je „zcela v zájmu Evropy“. Šéfové vyjednávacích týmů Evropské unie i Spojených států v polovině července uvedli, že věří v možnost dokončení dohody během tohoto roku. Budoucnost smlouvy podle nich neohrozilo ani rozhodnutí Británie opustit unii.

Zastánci TTIP tvrdí, že tato smlouva oběma stranám přinese mimo jiné rychlejší hospodářský růst. Některé země EU ale mají proti dohodě námitky, bojuje proti ní také řada aktivistů a dalších skupin - podle nich i kvůli netransparentnosti a možným dopadům na zemědělství a životní prostředí. Evropská komise obvinění z malé transparentnosti odmítá, neboť zpřístupnila řadu svých materiálů k jednáním.

BRAND24

Zatím poslední vyjednávací kolo se uskutečnilo v polovině července v Bruselu. Podle mluvčího Schinase eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová a americký vyjednávač Michal Froman v rozhovorech pokračují. Členské země EU se s dosavadními výsledky budou moci seznámit na neformální ministerské schůzce věnované zahraničnímu obchodu v Bratislavě 22. září. Na posledním summitu EU se podle mluvčího Juncker přímo ptal lídrů zemí unie, zda má komise ve sjednávání pokračovat. „Opět dostal mandát tato jednání dokončit,“ poznamenal Schinas.

Dohoda TTIP, o které se jedná už od roku 2014, by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Úřad obchodního zmocněnce USA se ke Gabrielovým výrokům zatím nevyjádřil, uvedla agentura AP.


Čtěte dále:

Transatlantická dohoda zvýší v Česku HDP a mzdy, tvrdí studie

Trump jako škůdce obchodu. Odstaví Evropu, Asii i Mexiko

 Donald Trump představuje svůj ekonomický program

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).