Menu Zavřít

Deficit veřejných financí ČR by měl mírně růst, očekává OECD

6. 6. 2016
Autor: Pixabay; Public Domain

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává v letošním roce mírný růst deficitu veřejných financí ČR na 0,5 hrubého domácího produktu (HDP). Příští rok by měl deficit klesnout na 0,4 procenta. Vyplývá to z aktuálního Hospodářského přehledu OECD, o kterém na pondělní tiskové konferenci informoval generální tajemník OECD Ángel Gurría.

Loni klesl deficit veřejných financí na nejnižší hodnotu 0,4 procenta HDP. Česko tak bylo v rámci Evropské unie mezi šesti nejlepšími zeměmi. EU požaduje deficit pod třemi procenty. Ministerstvo financí počítá v Konvergenčním programu letos s deficitem 0,6 procenta a příští rok s jeho poklesem na 0,5 procenta. Na této hodnotě by deficit měl podle odhadu úřadu setrvat i v letech 2018 a 2019. ČNB v aktuální prognóze očekává, že z letos odhadovaného deficitu 0,1 procenta by se měly veřejné finance dostat příští rok do přebytku 0,5 procenta.

OECD zároveň doporučila kvůli udržitelnosti rozpočtové odpovědnosti zavést do praxe pravidla pro rozpočtovou odpovědnost a ustavit rozpočtovou radu. Návrh ústavního zákona a doprovodných zákonů k rozpočtové odpovědnosti přitom leží již více než rok v Poslanecké sněmovně. Takzvaná finanční ústava, tedy ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti, má zavést hlavně omezení pro zadlužování státu. Politici nyní uvažují o tom, že by pravidla nemusela být schválena jako ústavní, tedy vyžadující podporu tří pětin poslanců.

OECD: Stav veřejných financí v ČR je dobrý

„K upevnění fiskální udržitelnosti by ve středním období pomohlo vytvoření takového fiskálního rámce, který by posílil obezřetný přístup k fiskální politice, jímž se Česká republika v minulosti vyznačovala,“ uvádí zpráva.

Ta zároveň konstatuje, že stav veřejných financí ČR je dobrý. Ovšem zároveň upozorňuje, že porostou výdaje spojené se stárnutím populace, což si vyžádá reformy s dlouhodobým dopadem, zejména reformu penzijního systému. „Česká republika se může chlubit nízkou nerovností a mírou chudoby, měla by však věnovat pozornost podstatným problémům rovnosti žen a mužů,“ uvádí dále zpráva.


Dále čtěte:

BRAND24

OECD: Nejlépe se žije v Norsku, Česko na 21. místě

Den daňové svobody letos přišel rekordně brzy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).