Menu Zavřít

Cvičení kvůli migraci: policie hlídá hranice

27. 9. 2016
Autor: Repro Strategie

Na hranicích se Slovenskem dnes brzy ráno začalo cvičení policie, vojáků a celníků zaměřené na zavedení kontrol kvůli migrační krizi. Kontroly řidičů budou namátkové, policie nechce omezit provoz na hraničních přechodech. Novinářům to řekl policejní prezident Tomáš Tuhý. Druhá část cvičení se dotkne hranic s Rakouskem a Německem, kde si policisté procvičí namátkové kontroly, které by bránily možné nelegální zpětné migraci z azylových zařízení v blízkosti hranic do Česka.

Při cvičení podél slovenských hranic byl na základě fiktivního rozhodnutí vlády vyhlášen první, nejpřísnější stupeň kontrol. Střeženo bude víc než 250 kilometrů zelené hranice a také 16 hraničních přechodů. Do akce se zapojí 300 policistů, 140 vojáků a 30 celníků.

Podle Tuhého si bezpečnostní složky chtějí vyzkoušet koordinaci a vzájemnou komunikaci při zavedení hraničních kontrol. „Kontroly budou pouze namátkové. Nebude to tak, jak by to asi vypadalo v reálu, protože nechceme omezovat provoz,“ dodal Tuhý. Hlídky se budou pohybovat i mimo hraniční přechody, střežit budou zelenou hranici.

Vojáci podle prvního zástupce náčelníka generálního štábu armády Jiřího Balouna chtějí procvičit hlavně sladěnost s policií, systém velení a prostupnost informací. „To celé nám dává poznatky do budoucna, jakým způsobem bychom měli komunikovat, jakým způsobem udržovat systém velení a zlepšovat technické prostředky,“ dodal Baloun.

Cvičení na hranicích s Německem a Rakouskem se podle Tuhého bude týkat 11 hraničních přechodů, v jejichž blízkosti se nacházejí uprchlická zařízení. Tato část se týká pouze policistů, kteří si chtějí vyzkoušet situaci, že by se běženci chtěli masově přesunout do Česka. O možnosti, že by se neúspěšní žadatelé o azyl v Německu mohli pokusit odejít do okolních zemí, mluvil na konci července ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

České ozbrojené složky v loňském a letošním roce nacvičovaly ochranu hranic několikrát. První akce se konala na konci loňského září, kdy společně 800 vojáků a policistů kontrolovalo hranici s Rakouskem. V březnu pak policisté opět na hranici s Rakouskem simulovali situaci příchodu většího množství uprchlíků. Zaměřili se na kontroly běženců a fungování registračních míst. V dubnu asi 150 vojáků v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji prověřilo dojezdové časy k hranicím pro případ nenadálé krize.

Podle Tuhého by se podobné cvičení mělo ještě letos uskutečnit podél hranic s Německem. V příštím roce je v plánu u hranic s Polskem, kde se zatím jako u jediného ze sousedních států nekonalo. „Přestože vnímáme pokles nelegální migrace o 40 procent, je potřeba se na různé rizikové situace připravovat,“ dodal Tuhý. Loni do Česka přišlo zhruba 3500 migrantů, hlavní trasa uprchlíků přes Balkán dál do západní Evropy území Česka obcházela.

Dále čtěte:

BRAND24

Konec roamingu podruhé, tentokrát bez limitu

Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).