Menu Zavřít

ČSSD představí volební lídry na konferenci v červnu

12. 3. 2017
Autor: čtk

V červnu se sejde programová konference sociální demokracie. ČSSD na ní představí svých 14 volebních lídrů. Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka to dnes řekl na tiskové konferenci po společném obědě nově zvoleného vedení ČSSD. Místopředsedové strany si na něm rozdělili své kompetence.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek bude mít i nadále na starosti programové otázky. Na volebním programu nyní strana začne pracovat. Programová debata podle Sobotky nebude jenom interní, chce do ní zapojit i veřejnost. V červnu se pak programem bude zabývat stranická konference. Podle šéfa ČSSD na ní také bude představeno 14 volebních lídrů strany.

Zaorálek řekl, že jedním z bodů volebního programu bude najít způsob, jak podpořit lidi, kteří dobře pracují, jak podpořit kvalifikaci a lidi, kteří mají nápady. Druhou oblastí bude podpora sociálně soudržné společnosti a třetí kultivovat národní kapitál a posílit národní kulturu.

Zahraniční vztahy bude mít v ČSSD na starosti předseda Sněmovny Jan Hamáček. Poslanec Jan Birke, který byl už před sjezdem jmenován volebním manažerem, bude mít odpovědnost za volby a za úkol bude mít také kontakty mezi ČSSD a odbory.


Jak probíhal sjezd ČSSD v Brně? Sledovali jsme minutu po minutě


Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se bude starat v sociální demokracii o odborné komise. Nováček ve vedení strany Petr Dolínek, který je náměstkem pražské primátorky, bude odpovídat za zajišťování podpory pro sociálnědemokratické starosty a zastupitele ve městech a obcích.

Sobotka zároveň poznamenal, že v březnu a dubnu se bude strana zabývat otázkou jednotlivých lídrů a projednáváním kandidátek v jednotlivých krajích. Podotkl, že krajskými lídry by měly být viditelné, silné a respektované osobnosti.


Přečtěte si komentáře k politickým návrhům Bohuslava Sobotky:

Dá ČSSD úspěšným aspoň letenky na odlet, když je tak nenávidí?

Kocourkov vyhlásil hranici bohatství: 36 tisíc Kč

Daněmi proti proudu


Za úkol na nejbližší období označil snížení náskoku hnutí ANO ve volebních preferencích a zvýšení podpory veřejnosti. Podle Sobotky ČSSD nevylučuje koalici, která by mohla fungovat ve stejném složení jako nyní. Chce v ní ale mít rozhodující slovo, aby mohli sociální demokraté ovlivnit její program.

Sobotka: Jsme jednotní a připraveni na volební boj
 Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Sjezd ČSSD v Brně podle znovuzvoleného předsedy Bohuslava Sobotky ukázal, že strana je sjednocená a připravená na podzimní volby do Sněmovny. Delegátům premiér v závěrečném proslovu řekl, že se nenaplnily katastrofické scénáře, které předpovídaly rozkol strany.Vedení ČSSD nyní otevírá práci na volebním programu. Sobotka chce, aby se do jeho přípravy zapojili i členové. „Chci, aby to byl jasný a přesný plán, chci aby to bylo srozumitelné, konkrétní a věcné, aby to lidem dalo naději, že řada věcí je řešitelná,“ konstatoval. Dokument hodlá představit na letní programové konferenci. Proslovem Sobotka uzavřel jednání sjezdu v Brně. Nové vedení ČSSD se sejde poprvé v neděli na obědě v restauraci Lidového domu Hybernia.

Vedení sociální demokracie na tiskové konferenci odmítlo návrh hnutí ANO na omezení počtu poslanců. Podle Sobotky zmenšení Parlamentu znamená slabší opozici a tím i slabší kontrolu vlády. Hamáček poznamenal, že návrhy vychází z velmi odlišných systémů, stejně jako Zaorálek je označil za populistické.

K možnosti snížení počtu ministerstev Marksová řekla, že si nedovede představit, která by se mohla slučovat, aby fungovala lépe. Za svůj sen naopak označila, že by její ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli své velikosti bylo rozděleno na dvě.

BRAND24


O dosažených výsledcích sjezdu ČSSD čtěte více:

ČSSD zkompletovala vedení strany: nováčky jsou Birke a Dolínek

Sjezd podle Sobotkovo not: místopředsedy zvoleni Zaorálek či Marksová

Sobotkovi vyšlo přání: prvním místopředsedou ČSSD zůstává Chovanec

 První místopředseda ČSSD Milan Chovanec


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).