Menu Zavřít

Dá ČSSD úspěšným aspoň letenky na odlet, když je tak nenávidí?

27. 2. 2017
Autor: Redakce

Co týden, to poslední dobou nehezká předvolební nadílka od ČSSD. Nejdřív přišlo prozření jejího šéfa a premiéra Bohuslava Sobotky, že konečně nadešel čas na komunistickou vládu. Pak představil daňovou revolucí, která prý zvýší příjem většiny lidí. Aha: tak už konečně víme, co Sobotka myslí, když do voleb vyrazí s „vyššími platy pro lidi“.

Šéf ČSSD totiž ve skutečnosti nikomu plat – samozřejmě kromě státních zaměstnanců – nezvýší, protože ani neví jak. Ale protože si v ČSSD evidentně pořád myslí, že se peníze tisknou v Lidovém domě, seberou prostě zase víc peněz všem lidem vydělávajícím nad 40 tisíc korun měsíčně (a taky větším firmám) a ty rozdají formou nižší daně z příjmu těm chudším. Z nich tím znovu chtějí udělat své voliče.

Pro ČSSD je to typické hospodaření: z tisíců korun, co seberou jedněm, rozdají jiným stovky. Ani se nedivím, že se jako první k Sobotkovu návrhu přihlásili komunisti, když ve svých Haló novinách otiskli lehce uražený článek s titulkem „ČSSD nemusí chystat daňovou revoluci, je tu návrh KSČM“. Víme tedy, koho ČSSD vykrádá. A taky, že to Sobotka s komunisty ve vládě myslí fakt vážně - určitě by si rozuměli.


Čtěte komentář Luboše Hegera o trudném údělu české střední třídy:

Kocourkov vyhlásil hranici bohatství: 36 tisíc Kč

Lubomír Heger


Ano, progresivní zdanění v Česku už bylo. Všichni chudáci s nadprůměrnými příjmy si taky dodnes dobře pamatují, jak rafinované daňové optimalizaci to všechny naučilo. Člověku s nadprůměrným příjmem možná nevadí platit nadprůměrné daně ve Švédsku nebo Německu, protože je tam žádní hejtmani ČSSD ani jiní politici neukradnou. V Česku si ale připadáte jako bezbranný nebožák, kterého za dohledu policie permanentně olupuje romský tramvajový gang.

Pominu to, že se v ČSSD asi zbláznili, když chtějí lidi i firmy dohromady ztrestat hned sedmi různými daňovými pásmy, což je cesta do Zimbabwe. I když: i tam podle mě mají jediné daňové pásmo, a to osobní prezidenta Mugabeho. Navíc u nás už solidární zdanění máme, jestli chce Sobotka tolik solidaritu: ti chudší mají na daních slevy, zatímco ti fakt bohatší mají sedmiprocentní příplatek. Ty mezi tím nechává současná rovná daň v mezích zákona utrácet. Solidární příplatek měl sice být jen dočasně krizový, jak ale víme, ohledně daní krize platí nonstop. Ani smrt není jistější.


Kalkulačka: Spočítejte si, jak by se vás dotklo progresivní zdanění

Ilustrační foto


Nedávno Sobotka slíbil, že s ním u kormidla Česko nebude žádnou lacinou montovnou s nízkými platy, k čemuž mimochodem významně přispěla právě ČSSD. Takže teď zvýší větším firmám daně a čeká, že ony za to na oplátku současně zvýší lidem platy? Jakože 2-1=3? Tohle kdysi nečekali ani komunisti a všechny firmy radši rovnou znárodnili, což je aspoň transparentní.

A co kdyby Sobotkovi náhodou někdo pošeptal, že u nás lidi mají nízké platy a příjem i proto, že máme příliš vysokou zdravotní a sociální daň? Co třeba místo zvyšování daně z příjmu snížit odvody? Určitě by to radši neslyšel. Protože pak by musel přemýšlet o reformě příliš nákladného a rozhazovačného sociálního i zdravotního systému a to by znamenalo přiznat konečně i těm voličům, co ČSSD ještě zbyli, že to takhle dál fakt nejde.

A jsme doma: někomu sebrat je vždy snazší. To ale samozřejmě ještě neznamená, že to, co seberete zákonem, taky od lidí skutečně vyberete. Firmy i živnostníci už logicky mluví o tom, jak Sobotku „ojebat“, abych mluvil pro něj srozumitelným jazykem. Chudáci samozřejmě budou zaměstnanci, jimž se daňově optimalizuje hůř. Vlastně bych ČSSD podobnou daňovou loupež ani nevyčítal, patří k tradiční levicové výbavě. Pak by ale Sobotka měl něco nabídnout i těm, které trestá.


Co na návrh progresivního zdanění říká analytik týdeníku Euro Miroslav Zámečník? Čtěte:

Daněmi proti proudu

Miroslav Zámečník


Jenže pro ty jako obvykle nemá vůbec nic. Aspoň trochu úspěšnější Češi (40 000 korun hrubého měsíčně z vás dělá boháče se škodovkou) dokonce ČSSD nestojí ani za to, aby je zahrnula do své slavné daňové kalkulačky, co trochu hůř počítá. To, že tam kategorie lidí, které daňová revoluce ČSSD oloupí, chybí, totiž mluvčí ČSSD Mikuláš Klang zdůvodnil tím, že si to mají spočítat sami. „Není obtížné si rozdíl vypočítat,“ vzkázal jim.

To jistě není. Když ale ČSSD všechny tyto lidi tak nenávidí, že s nimi ani nepočítá, možná by nám mohla dát aspoň letenku. Nemyslím samozřejmě nic drahého, jako když se politici létají v zimě něco sofistikovaného přiučit do Afriky nebo Asie. Úplně postačí jednosměrná letenka v prasečáku (economy class) někam, kde nevládne ČSSD.

BRAND24

Přečtěte si další komentáře autora:

Nepřežila se izolace komunistů. Přežil se Sobotka

Stařeckou hůl už Zeman má. Teď ještě vyjít s osmi tisíci měsíčně

Ubráníme zemi, slibuje Robejšek. Hlavně před ním!

Michal Horáček odtajnil svůj tým. Tolik dobra jste neviděli

Michal Horáček


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).