Menu Zavřít

Čínský prezident poprvé vystoupil v Davosu. Hájil volný obchod a globalizaci

17. 1. 2017
Autor: ČTK

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes vyzval k rozvoji volného obchodu a k odmítnutí protekcionismu. V projevu k zahájení Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu rovněž uvedl, že globální obchodní válka nemůže mít žádného vítěze. Jeho vystoupení na prestižním fóru zdůraznilo podle agentury Reuters snahu Pekingu hrát větší roli na světové scéně v době, kdy se z ní Spojené státy stahují.

Si Ťin-pching je prvním čínským prezidentem, který se setkání globálních finančních a politických lídrů ve švýcarském Davosu účastní. Předpokládá se, že ekonomickému fóru bude dominovat diskuse o rostoucím odporu veřejnosti vůči globalizaci, který přispěl k loňskému zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

„Je pravda, že ekonomická globalizace vytvořila nové problémy, to však není důvod, abychom ji odepsali. Spíše bychom se měli přizpůsobit a ekonomickou globalizaci usměrňovat, tlumit její negativní dopady a zajistit, aby přinášela prospěch všem zemím,“ řekl čínský prezident.

Si přirovnal obchodní protekcionismus k „zamčení se v tmavé místnosti“, což sice chrání před nebezpečím zvenčí, zároveň ale neumožňuje vpustit dovnitř světlo a vzduch. Varoval ostatní země před sledováním vlastních zájmů na úkor druhých.


Velkolepá inaugurace? Trump na ni shromáždil nejvíc peněz v historii

Realitní magnát Donald Trump se navzdory odhadům předvolebních průzkumů podle prvních výsledků sčítání hlasů stal novým americkým prezidentem.

Prezident se ve své téměř hodinu dlouhé řeči o Trumpovi nezmínil, mnohá jeho slova ale byla podle agentury Reuters na něj zacílena. Trump v předvolební kampani sliboval, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a Číny.

BRAND24

Postupný ústup USA ze světového kolbiště, který se může s Trumpovým nástupem zrychlit, vytváří vakuum, které se už nyní snaží zaplnit Rusko a ráda by jej využila i Čína, napsala agentura Reuters. Evropská unie podle ní na něco takového nyní nemá, protože je zaměstnána vlastními potížemi, od vystoupení Británie přes teroristické útoky a masovou imigraci po sérii voleb, v nichž mohou letos velmi získat odpůrci integrace a globalizace.

Zakladatel WEF Klaus Schwab označil přítomnost čínského prezidenta v Davosu za známku přechodu od jednopolárního světa, v němž dominují USA, k multipolárnímu systému, v němž budou větší roli hrát nové mocnosti jako Čína. „V situaci velké nejistoty a rozkolísanosti svět hledí na Čínu,“ řekl Schwab před Siovým vystoupením.

Setkání v Davosu je jednou z obvyklých zastávek boháčů. Podívejte se na další:

Rok 2017 ve stopách miliardářů. Kam jezdí nejčastěji?

Záliv plný jachet v Monaku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).