Menu Zavřít

Čína odvolala renomovaného ministra financí

7. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Čína dnes překvapivě odvolala ministra financí Lou Ťi-wej, jenž prosazoval řadu reforem a ve světě financí patří ke známým odborníkům. Jeho nástupcem se stal dosavadní náměstek Siao Ťie, mezi jehož hlavní úkoly bude patřit řešení problémů s rostoucím zadlužením ve zpomalující čínské ekonomice. Komunistická strana výměnu ministrů nezdůvodnila, zřejmě však dosavadní šéf čínské kasy odchází do důchodu.

Podle analytiků nebude mít změna na ministerském postu na rozpočtovou politiku výraznější vliv. Peking se v poslední době v reakci na zpomalování hospodářského růstu snaží podporovat domácí ekonomiku zvyšováním rozpočtových výdajů a snižováním daní. Od nového ministra se očekává, že bude pokračovat v uvolněné fiskální politice.

65letý Lou Ťi-wej je ve věku, kdy čínští ministři tradičně odchází do penze. „Je normální, že ministři odchází v tomto věku. (Komunistická) strana před kongresem, který se uskuteční příští rok, dělá personální změny,“ vysvětluje listu Financial Times akademik Mu Qiao.

Přesto řadu odborníků výměna zaskočila. Očekávalo se, že Ťi-wej zůstane ve funkci až do března 2018, kdy bude mít Čína novou vládu. Ministr totiž hrál důležitou úlohu v reformních snahách prezidenta Si Ťin-pchinga. Prosadil změny ve financování samospráv nebo připravoval daňovou reformu.

Rovněž ve světě patřil k nejviditelnějším představitelům čínské vlády, když například veřejně kritizoval Donalda Trumpa.

BRAND24

Spolu s šéfem centrální banky Čou Siao-čchuanem patří k nejuznávanějším ekonomickým expertům v čínských vysokých kruzích. Do funkce nastoupil v roce 2013, předtím vedl čínský státní investiční fond China Investment.

Přečtěte si komentář Ilony Švihlíkové k Číně:

Nový čínský normál

Čtěte dále:

Čínu znepokojuje zpomalování ekonomiky. Inspekce najde viníky

Čínská ekonomika rostla i ve třetím čtvrtletí o 6,7 procenta

Soros: Situace v Číně připomíná USA před finanční krizí

Čínští dělníci, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).