Menu Zavřít

CDU povede dál Merkelová. Dostala téměř 90 procent hlasů

6. 12. 2016
Autor: čtk

Angela Merkelová povede německé křesťanské demokraty i v dalších dvou letech. Na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Essenu dnes získala téměř 90 procent hlasů. Tento výsledek je těsně u hranice toho, o čem se před sjezdem mluvilo jako o úspěchu. Očekávalo se však, že Merkelová tuto hranici překoná.

Německá kancléřka dnes získala 845 z 944 platných hlasů, což představuje 89,5 procenta. Výsledek volby Merkelová, která neměla protikandidáta, přijala a spolustraníků poděkovala za důvěru.

Oproti hlasování před dvěma lety, kdy se pro ni vyslovilo 96,7 procenta delegátů, je ale dnešní výsledek výrazným poklesem. Nižší procento hlasů - 88,4 - dostala Merkelová, která CDU vede už téměř 17 let, jen v roce 2004, kdy ještě nebyla kancléřkou.


Přečtěte si, co si Merkelová myslí o zahalování žen na veřejnosti:

Merkelová: Úplné zahalování obličeje má být zakázané, nepatří k Německu

BRAND24


Úbytek hlasů pro dvaašedesátiletou političku, která bude příští rok již počtvrté kandidovat na kancléřku, vnímají pozorovatelé především jako výraz nespokojenosti části křesťanských demokratů s uprchlickou politikou Merkelové. Ten byl dnes dobře patrný i v projevech některých delegátů na stranickém sjezdu.

I přes nepopularitu některých kroků Merkelové, která v poslední době svou uprchlickou politiku hodně změnila, se ale očekávalo, že ji do volebního roku 2017 sjezd vyšle s výraznější podporou. Některá německá média proto už nyní hovoří o studené sprše pro kancléřku.

Němci budou zkoumat svou nacistickou minulost. Přečtěte si, kolik za to utratí:

Německo dá na výzkum nacistické minulosti úřadů 4 miliony eur

 Budova Říšského sněmu v Berlíně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).