Menu Zavřít

Britská centrální banka hasí brexit. Snížila sazby a koupí dluhopisy

4. 8. 2016
Autor: ČTK

Měnový výbor britské centrální banky Bank of England dnes podle očekávání snížil základní úrok na nové rekordní minimum 0,25 procenta z 0,5 procenta. Úroky banka snížila poprvé od roku 2009. Banka rovněž oznámila, že koupí vládní dluhopisy za 60 miliard liber (téměř dva biliony korun), aby zmírnila negativní dopady rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

BoE očekává, že ekonomika bude po zbytek letošního roku stagnovat. Svůj výhled na celý letošní rok, který počítá s růstem hrubého domácího produktu o dvě procenta, však banka nechala beze změny, protože v první polovině roku byl růst vyšší než se čekalo. V příštím roce má být růst slabý. Svůj odhad banka snížila na 0,8 procenta z původních 2,3 procenta. To představuje nejrozsáhlejší zhoršení odhadu od roku 1992, kdy banka začala své prognózy zveřejňovat, upozornila BBC.

Britská měnová autorita hodlá rovněž nakoupit dluhopisy firem s vysokým hodnocením úvěrové spolehlivosti v objemu deset miliard liber. Představila také úvěrový program v hodnotě až 100 miliard liber, jenž má zajistit, aby se nižší úroky projevily i v půjčkách, které komerční banky poskytují domácnostem a podnikům.

Centrální banka chce také podpořit přísun úvěrů do ekonomiky uvolněním pravidel pro kapitálovou vybavenost komerčních bank. Upravila proto způsob výpočtu ukazatele podílu základního kapitálu na celkových aktivech bank. Tímto způsobem by se měl snížit objem kapitálu, který musejí banky držet, aby plnily pravidla.

Měnový výbor Bank of England se rozhodl podpořit ekonomiku, přestože očekává, že inflace kvůli poklesu kurzu libry vystoupí nad dvě procenta - limit, který je považovaný za strop cenové stability.

Další snížení

„Banka je i nadále připravena uskutečnit jakékoliv kroky, které jsou nutné k zajištění měnové a finanční stability,“ uvedl guvernér centrální banky Mark Carney. Upozornil také, že existuje prostor pro další snížení úrokových sazeb.

Měnový výbor banky se nedávno rozhodl, že bude zasedat pouze osmkrát ročně. To znamená, že další pravidelné zasedání se uskuteční 3. listopadu, pokud tedy banka nesvolá mimořádné zasedání.

Většina členů měnového výboru se shodla, že pokud si ekonomika v příštích měsících povede tak špatně, jak se očekává, bude potřeba snížit úroky do konce roku ještě jednou. Základní úrok by tak byl jen nepatrně nad nulou.

Národní institut pro ekonomický a sociální výzkum (NIESR), nejvlivnější ekonomický think-thank v Británii, včera prohlásil, že centrální banka bude nakonec muset snížit sazby až na 0,1 procenta. Velká Británie podle NIESR projde tento a příští rok „znatelným zpomalením ekonomiky“ a existuje 50procentní šance, že se v příštích 18 měsících dostane do recese.

Bez zásahu recese

Před referendem o brexitu se často objevovala varování, že v případě brexitu čeká Británii recese. BOE ve svém výhledu s recesí nepočítá, její prognózy však berou v úvahu stimulační opatření. Slabý výhled na druhou polovinu letošního roku naznačuje, že pokud by BOE nezasáhla, ekonomika by se do recese propadla.

Dnešní rozhodnutí podle analytiků zdůrazňuje obavy, které má banka o vývoj ekonomiky po brexitu. Stimulační opatření jsou ale preventivním opatřením na posílení důvěry a měnová politika sama o sobě příliš nezmůže. Nyní tak bude důležité, aby přišla s podpůrnými kroky i vláda, upozornila hlavní ekonomka Aberdeen Asset Management Lucy O'Carrollová.

Britský ministr financí Philip Hammond dnešní snížení úrokových sazeb vítá. Dodal, že on i guvernér Carney mají „k podpoře ekonomiky potřebné nástroje“.

„Bank of England představila agresivní opatření na podporu ekonomiky a na odvrácení recese. Má to ilustrovat, že je ochotna a schopna rychle reagovat na ekonomický šok, který se objevil po překvapivém odhlasování brexitu,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. „Budou ale zapotřebí další opatření, a to nejen od Bank of England,“ dodal.

BRAND24

Libra na dnešní rozhodnutí centrální banky reagovala poklesem o přibližně 1,5 procenta vůči dolaru. Zůstala nicméně nad 31letým minimem v blízkosti 1,28 dolaru, na které sestoupila před měsícem.

Více o ekonomických dopadech brexitu:

Britská ekonomika zrychlila růst, tempo ale nemusí vydržet

Britské banky propouštějí a zvažují záporné úroky

Převrat ve Whitehallu: co stálo za nástupem Mayové?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).