Menu Zavřít

Británii ovládla kocovina a zmatek, EU tlačí na rychlý odchod

26. 6. 2016
Autor: ČTK

Británii o víkendu ovládla kocovina z nečekaného výsledku čtvrtečního referenda, v němž se většina voličů vyslovila pro odchod z Evropské unie. Labouristé čelí krizi vyvolané kritikou údajně chabé kampaně za setrvání. Skotsko chystá hlasování o nezávislosti, petici za nové referendum o vztahu k EU podepsalo už více než tři miliony Britů. Někteří zastánci brexitu revidují své původní argumenty pro odchod z unie. Šest ministrů zahraničí EU žádá, aby proces odchodu začal co nejdřív.

Dobře informovaný unijní činitel ale novinářům v Bruselu řekl, že EU neočekává, že britský premiér David Cameron oznámí záměr své země odejít z EU podle příslušného článku unijní smlouvy už toto úterý na summitu osmadvacítky. Také podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda Londýn nic nenutí k tomu, aby okamžitě daný článek aktivoval.

Po oznámení výsledku referenda se množí zprávy o rasistických a xenofobních incidentech. Velký počet těchto incidentů vyvolává mezi Brity obavy, že výsledek povzbudí extremistické elementy ve společnosti, napsala agentura Bloomberg. Podle listu The Independent bylo hlášeno od referenda více než sto případů rasových urážek a výzev k nenávisti.

Skotsko na řadě?

Skotská vláda v sobotu oznámila, že otázka druhého referenda o nezávislosti Skotska je na stole. Kabinet zahájí okamžitě jednání s evropskými institucemi, aby ochránil Skotsko a jeho místo v EU, řekla premiérka Nicola Sturgeonová. Na otázku, zda by uvažovala o výzvě skotskému parlamentu k zablokování legislativy nutné pro realizaci odchodu Británie z EU, odpověděla, že „samozřejmě ano“.

Realizaci brexitu na základě referenda musí posvětit britský parlament, jelikož ale Londýn předal některé pravomoci i samosprávám ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku, musí k této věci zaujmout stanovisko i parlamenty v těchto autonomních regionech.

Předseda opoziční Labouristické strany Jeremy Corbyn čelí tlaku stranických kolegů kvůli svému údajně nedostatečnému boji za setrvání Británie v EU. Dvě členky opoziční strany podaly návrh na hlasování o nedůvěře stranickému vůdci. Corbyn z vedení strany odvolal stínového ministra zahraničí Hilaryho Benna, krátce po něm rezignovalo šest dalších stínových ministrů.

Už více než 3,3 milionu Britů podepsalo petici, v níž vyzývají k uspořádání nového referenda. Petiční výbor dolní komory britského parlamentu však podle BBC vyšetřuje podezření, že petici provázejí podvody.

Hlasatelé brexitu přitom pomalu začínají ustupovat od svých klíčových tvrzení, jimiž podpořili tažení proti Bruselu, napsal list The Guardian. Jen několik hodin po oznámení výsledků se vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage distancoval od tvrzení, že 350 milionů liber, jimiž země přispívá do unijní pokladny, může být využito na podporu britského zdravotnictví.


Čtěte: Stoupenci brexitu ustupují od svých argumentů


Šestice ministrů zahraničí zakládajících zemí evropských společenství se v sobotu v Berlíně shodla, že proces odchodu Británie z Evropské unie by měl začít co nejdříve. Období nejistoty podle nich nemůže trvat dlouho, Evropa se potřebuje nyní soustředit na sebe. Německá kancléřka Angela Merkelová naproti tomu soudí, krátká prodleva před oficiálním podáním britské žádosti o vystoupení není problém.

Čtyři velké frakce v Evropském parlamentu chtějí vyzvat britskou vládu, aby už v úterý zahájila jednání o vystoupení z unie, napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Usnesení navržené lidovci, sociálními demokraty, liberály a zelenými by měl parlament schválit v úterý na mimořádném jednání k výsledkům britského referenda.

Angela Merkelová (foto ČTK) Angela Merkelová zatím volí spíše smířlivý tón a vyzývá k jednáním s jasnou hlavou

V pondělí je v Londýně a Bruselu očekáván ministr zahraničí USA John Kerry, který má jednat s britským kolegou Philipem Hammondem a šéfkou unijních zahraničních vztahů Federikou Mogheriniovou. O situaci kolem odchodu Británie z Evropské unie budou v pondělí v Praze jednat ministři zahraničí visegrádské čtyřky a Německa.

BRAND24

Český prezident Miloš Zeman se obává, že odchod Velké Británie z Evropské unie naruší zónu volného obchodu v unii. V důsledku brexitu podle něj ochladnou i politické vztahy mezi Británií a EU, protože evropské špičky se budou cítit uražené. Nedomnívá se, že by z unie odešly další země. Očekává naopak odchod Skotska z Velké Británie.

Krajně pravicová slovenská parlamentní strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) oznámila, že v pondělí začne se sběrem podpisů za vypsání referenda o vystoupení Slovenska z Evropské unie. Podle průzkumů veřejného mínění většina Slováků členství země v EU podporuje.


O brexitu čtěte dále:

Britský eurokomisař Jonathan Hill oznámil rezignaci

Už přes milion Britů v petici žádá nové referendum

Hlavní příčiny brexitu: euroskepticismus a emoce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).