Menu Zavřít

Brazilská realita je horší, než se čekalo. Stejně jako vláda bez Dilmy

5. 10. 2016
Autor: Pixabay.com

Ekonomický úpadek Brazílie překonává i ty nejhorší scénáře. Negativní očekávání je pokořeno i kvůli malátnosti nového vládního vedení.

Bez práce je už 12 milionů Brazilců, což je téměř o čtyři miliony víc než loni. Už tehdy se přitom podle money.cnn mluvilo o prorážení dna nezaměstnanosti.

Mezinárodní měnový fond (MMF) varuje, že pokud tamní vláda nezačne jednat, situace se bude dále zhoršovat. Brazilská průmyslová výroba klesla v srpnu tak významně, že se rozplynuly zisky z předešlých pěti měsíců. „Důvěryhodnost politiků byla vážně narušena událostmi, které vedly ke změně režimu,“ uvádějí ekonomové MMF.

Brazílie se utápí v nejhlubší recesi od roku 1930 a MMF odhaduje letošní pokles hospodářského výkonu o 3,3 procenta HDP. Brazilský trh práce je v troskách. Mzdy v srpnu poklesly o 3 procenta a míra nezaměstnanosti vzrostla na 11,8 procenta. Před rokem přitom dosahovala 8,7 procenta. Průmyslová výroba v Brazílii klesla v srpnu o 3,8 procenta ve srovnání s červencem, což znegovalo nadějný výsledek předešlých pěti měsíců.


zdroj: tradingeconomics.com

Nový prezident Michel Temer slíbil v květnu balíček reformních opatření, která černou budoucnost země odvrátí. Nyní však na něj dopadá tvrdá kritika a oponenti společně s mezinárodními organizacemi varují, že návrhy přicházejí příliš pomalu.

„Přestože vláda používá tržní rétoriku, tempo reforem bylo zklamáním,“ říká Dan Raghoonundon, jihoamerický akciový analytik společnosti Janus Capital.

BRAND24

Temer navíc ztrácí i politickou podporu, což mu znemožňuje jednat reformně. Tři z členů jeho kabinetu odstoupili v létě poté, co byli obviněni z údajného přijímání úplatků.


Čtěte také:

Dilma, zika a drogy. Brazílii olympiáda nespasí

Konec Rousseffové? Senát schválil hlasování o jejím sesazení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).