Menu Zavřít

Bradáčová se Rathovi za výroky o obstrukci omlouvat nemusí

27. 10. 2016
Autor: čtk

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se nemusí omlouvat bývalému hejtmanovi středočeského kraje za výroky, které pronesla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dnes o tom rozhodl odvolací pražský městský soud, který zamítl Rathovo odvolání a potvrdil rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 4.

Exhejtman Bradáčovou žaloval kvůli tomu, že v lednové televizní debatě označila jeho občanskoprávní spor se státním zástupcem Petrem Jirátem za obstrukci v Rathově korupční kauze. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

„Žalovaná nevystupovala jako soukromá osoba a nešlo o její soukromé názory,“ odůvodnil rozhodnutí předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad. Podle něj se Bradáčová vyjadřovala v rámci výkonu veřejné funkce, a proto za ně není odpovědná. „Jednoznačně a evidentně měly být výroky přičteny státu, respektive vrchnímu státnímu zastupitelství,“ řekl soudce.

Rath ani Bradáčová se dnešního jednání nezúčastnili. Bývalý hejtman uvedl, že soud potvrdil názor, že jsou prokurátoři nadlidé a mohou beztrestně veřejně lhát. „Myslím, že je to zajímavý signál pro zvůli státního aparátu,“ napsal. Bradáčová napsala, že si „tato věc od počátku nezasluhuje žádného komentáře“.

Bývalý hejtman se domáhal toho, aby se Bradáčová omluvila jak jemu, tak i všem, které svým vyjádřením uvedla v omyl. Obvodní soud v červnu rozhodl, že výrok o obstrukci nebyl skutkovým tvrzením, ale pouze hodnotícím postojem. Soudce tehdy tvrdil, že jako veřejná osoba má Rath snížené právo na ochranu osobnosti.

Rathova advokátka Petra Slámová dnes v odvolání uvedla, že je rozsudek obvodního soudu nepřezkoumatelný. Tvrdí, že není v souladu s občanským řádem - nejsou v něm prý označeny důkazy, které byly a nebyly provedeny, soudce se navíc dostatečně nevypořádal s námitkami žalobce. „Je pravda, že odůvodnění není úplně vyčerpávající, podle našeho názoru je však dostatečné,“ řekl však v odůvodnění soudce.

Slámová poukázala i na to, že Rath už není veřejným činitelem, a soud by na něj měl nahlížet jako na soukromou osobu. Po poradě s klientem prý zváží dovolání k Nejvyššímu soudu.

Rath proti všem. I proti své rodině. Čtěte více:

Tvrdý boj bratrů Rathů. Navzájem na sebe podali žaloby

 David Rath

Právní zástupce Bradáčové Pavel Uhl je s rozhodnutím soudu spokojený. „Odvolací soud posoudil rozsudek prvostupňového soudu jako věcně správný, přičemž rozhodnutí zastřešil ještě dalším argumentem. V pořadu vystupovala (Bradáčová) jako státní zástupkyně a vyjadřovala se k otázkám ve své působnosti,“ řekl po skončení jednání novinářům.

S žalobcem Jirátem, který dozoruje jeho trestní stíhání, vede Rath spor kvůli Jirátovu vyjádření pro média, že hejtman někde ukrývá stovky milionů korun. Bradáčová v České televizi vysvětlovala, že proto Jiráta nepožádala, aby si vzal Rathovu korupční kauzu na starost i u odvolacího soudu.

Lékař a někdejší hejtman byl loni v létě nepravomocně odsouzen za přijímání úplatků k trestu 8,5 roku vězení, státu mělo navíc propadnout zhruba 20 milionů korun z lékařova majetku. Rozsudek minulý týden zrušil pražský vrchní soud, který případ vrátil zpět ke Krajskému soudu v Praze.


Čtěte také:

BRAND24

Další průtahy. Vrchní soud zrušil rozsudek v Rathově kauze

Kauza Rath na druhou: stát žaluje firmy i jednotlivce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).