Menu Zavřít

Další průtahy. Vrchní soud zrušil rozsudek v Rathově kauze

18. 10. 2016
Autor: čtk

Pražský vrchní soud v neveřejném jednání zrušil rozsudek v korupční kauze kolem bývalého hejtmana Davida Ratha. Kauza se vrací ke Krajskému soudu v Praze k novému projednání.

O zrušení rozsudku informoval mluvčí soudu Jan Fořt. Podle něj ještě nebylo vyhotoveno písemné usnesení o zrušení rozsudku. Zatím se kvůli tomu nemůže vyjádřit k důvodům, proč soudci o vrácení kauzy rozhodli.

Krajský soud uznal loni v červenci Ratha vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení a propadnutí 20 milionů korun z Rathova majetku. V souvislosti s manipulováním zakázek v regionu údajně Rath převzal 16 milionů korun.

Obžaloba Ratha spojuje s údajnou trestnou činností někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové (dnes Kottové) a jejího partnera, exposlance za ODS Petra Kotta. Podle krajského soudu přizpůsobovala organizovaná skupina kolem Kottových veřejné zakázky za Rathova vědomí i aktivní podpory „velkým hráčům“, kdy jednoho z těchto soutěžitelů za úplatek zvýhodnili, zatímco ostatní mu záměrně dělali „křoví“.


Dále čtěte:

Soud v kauze Rath zrušil odvolací jednání

Kauza Rath na druhou: stát žaluje firmy i jednotlivce

Tvrdý boj bratrů Rathů. Navzájem na sebe podali žaloby


Tendry podle spisu doprovázela korupce. Stavební zakázky se týkaly opravy budov a modernizace nemocnic ve Středočeském kraji či opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku.

CONTENT24

V korupční kauze je 11 obžalovaných. Nejvyšší trest dostal bývalý hejtman, o rok nižší tresty odnětí svobody udělil krajský soud Kottovým. Zbylými stíhanými jsou stavební manažeři, jednatelé zdravotnických společností a spolupracující obviněná Ivana Salačová.

Rozsudku nad Rathem založenému na odposleších a také na doznání podnikatelky Salačové předcházelo hlavní líčení trvající dva roky a Rathova třídenní závěrečná řeč. Někdejší poslanec za ČSSD vnímá proces jako politický, soud podle něj rozhodl v rozporu s důkazy. Argumentoval mimo jiné podjatostí soudce Roberta Pacovského, který ho uznal vinným.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).