Menu Zavřít

Bombové útoky u istanbulského stadionu zabily 38 lidí, včetně 30 policistů

11. 12. 2016
Autor: čtk/ap

K sobotnímu teroristickému útoku u fotbalového stadionu istanbulského klubu Besiktas, při kterém zemřelo 38 lidí, se dnes na internetu přihlásila radikální kurdská skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK). Turecká vláda den po krveprolití, jehož většinu obětí tvoří policisté, vyhlásila státní smutek a slíbila dopadnout viníky. Při dvou explozích bylo zraněno více než 150 lidí, kteří jsou nyní v péči lékařů.

Prezident Recep Tayyip Erdogan označil exploze za teroristický útok s cílem způsobit co největší škody. Policie zadržela vice než desítku podezřelých. České ministerstvo zahraničí útok odsoudilo a uvedlo, že mezi mrtvými civilisty by neměli být žádní cizinci.

Prezident podle agentury AFP kvůli tragické události odložil zatím na neurčito návštěvu Kazachstánu, plánovanou na dnešek. Premiér Binali Yildirim nařídil stáhnout na půl žerdi státní vlajky po celé zemi i na tureckých diplomatických zastoupeních v zahraničí. Politici vzdávali hold třem desítkám mrtvých policistů, jejichž pohřbívání již začalo.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek útoky důrazně odsoudil a uvedl, že Česká republika stojí pevně při Turecku. Mluvčí ministerstva Michaela Lagronová řekla, že podle zjištění českého konzulátu v Istanbulu není známo, že by mezi zabitými civilisty byli cizinci.

Jedna z náloží byla umístěna v autě, které explodovalo po ligovém zápase těsně u stadionu. Utkání sledovaly na stadionu Besiktas v evropské části Istanbulu tisíce lidí. Necelou minutu po první explozi se odpálil sebevražedný atentátník.

Kurdští radikálové ze skupiny TAK v prohlášení na internetu uvedli, že během útoku zemřeli dva jejich členové.

Ministr vnitra Süleyman Soylu řekl, že útok byl patrně namířen proti autobusu turecké zásahové policejní jednotky, která během zápasu zajišťovala pořádek. Jeho kolega, ministr zdravotnictví Recep Akdag na společné tiskové konferenci upřesnil, že se zraněními je hospitalizováno 155 lidí, z nich 14 na jednotce intenzivní péče.

Na základě důkazů zajištěných v automobilu, kde byla trhavina umístěna, policisté zadrželi více než deset podezřelých.

„Proti našim bezpečnostním silám a proti občanům byl spáchán teroristický útok. Exploze po fotbalovém zápasu měla zabít co nejvíce lidí. Výsledkem jsou bohužel mrtví a zranění,“ prohlásil už v první reakci prezident Erdogan. Na dnešek svolal krizové jednání vlády a bezpečnostních složek.

Krátce před výbuchy skončilo na stadionu utkání nejvyšší turecké fotbalové ligy mezi domácím Besiktasem a týmem Bursaspor, za který hrál i český reprezentant Tomáš Necid. Podle tweetu sportovního komentátora Ondřeje Zlámala by všichni hráči Bursasporu včetně Necida měli být v pořádku, protože odjeli ještě před výbuchem.

Útoky radikálních kurdských separatistů nejsou v Turecku nijak výjimečné. Skupina Sokoli osvobození Kurdistánu, která má vazby na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), měla před sobotní akcí letos na svědomí nejméně dva bombové atentáty, při nichž v Istanbulu a v Ankaře zemřelo dohromady 40 lidí.

BRAND24


Dále čtěte:

Útok na letišti v Istanbulu: 41 mrtvých a 239 zraněných


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).