Menu Zavřít

Bohemia Energy chce ovládnout konkurenta X Energie

18. 11. 2016
Autor: Anna Vacková, E15

Alternativní dodavatel energií Bohemia Energy chce ovládnout svého konkurenta X Energie. Měl by nad ním získat nepřímou výlučnou kontrolu. Vyplývá to z oznámení na webu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který případ začal posuzovat.

Návrh na schválení fúze podala společnost BOHEMIA ENERGY entity s.r.o. ÚOHS bude posuzovat oblast maloobchodních dodávek elektrické energie a plynu.

Skupině Bohemia Energy vzrostly letos v prvním pololetí meziročně tržby o pět procent na 4,7 miliardy korun. V meziročním srovnání také zvýšila množství energie dodané zákazníkům. Odběratelům dodala 0,77 terawatthodiny (TWh) elektřiny, meziročně o procento více. Dodávky plynu se zvýšily meziročně o šest procent na 1,34 TWh. Bohemia Energy je největším alternativním dodavatelem energií v Česku. Na konci června od ní bralo podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) elektřinu přes 326 tisíc a plyn zhruba 182 tisíc zákazníků.

Součástí skupiny jsou ještě společnosti Comfort Energy, Europe Easy Energy a Slovakia Energy, která působí na Slovensku. Tržby celé skupiny meziročně vzrostly zhruba o 14 procent na 6,6 miliardy korun.

X Energie od roku 2011 dodává elektřinu a plyn domácnostem, malým i velkým firmám, bytovým družstvům či obcím. Firma pokrývá celou ČR. Jediným akcionářem společnosti je dosud švýcarská společnost Turpin SA.


Z energetiky čtěte více:

Energetika, strojírenství, pivo. Barma se otevírá českému byznysu

BRAND24

Island testuje nový zdroj. Magma slibuje revoluci v energetice

Tesla se po nákupu SolarCity zaměří na slunce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).