Menu Zavřít

Berlín nechce v zemi Erdoganovy brutální strážce

26. 6. 2017
Autor: čtk

Německé úřady si nepřejí, aby tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na červencový summit skupiny G20 do Německa doprovázeli někteří příslušníci jeho ochranky. Jde o bodyguardy, kteří se účastnili tvrdého zákroku proti Erdoganovým odpůrcům při jeho květnové návštěvě ve Spojených státech. O víkendu o tom informoval německý list Welt am Sonntag. Podle něj o svém postoji hovořila německá vláda na uzavřeném zasedání poslanců parlamentu.

Německé tajné služby se obávají, že během schůzky nejvyšších představitelů předních světových ekonomik v Hamburku 7. a 8. července může Erdoganova přítomnost vyvolat demonstrace. Nelze přitom vyloučit srážky prezidentových stoupenců a odpůrců z řad pravicových a levicových organizací, příslušníků turecké menšiny či reprezentantů kurdských kruhů.

BRAND24

V květnu se podobná demonstrace odehrála před washingtonskou rezidencí tureckého velvyslance v USA, kam přišli proti Erdoganovi protestovat turečtí Kurdové. Podle americké policie strážci Erdogana a další členové jeho doprovodu zasáhli tak brutálně, že bylo zraněno 11 osob. Na dvanáct členů Erdoganovy ochranky americké úřady vydaly zatykače. Ankara tvrdí, že takový krok nemá právní základ a že za incident u rezidence může selhání amerických bezpečnostních složek.

Vztahy Západu s Tureckem se komplikují z mnoha důvodů. Přečtěte si o tom více:

Německo zrušilo paragraf o hanobení zahraničního majestátu

Turecká odplata: Veto spolupráce NATO s Rakouskem

Spor o Incirlik se dostal do slepé uličky. Německo stáhne vojáky z Turecka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).