Menu Zavřít

Babišovo majetkové přiznání prošetřuje městský úřad. Rozhodnuto bude za 60 dní

24. 4. 2017
Autor: čtk

Městský úřad v Černošicích dostal podnět k prošetření nesrovnalostí v majetkovém přiznání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) a zahájil přestupkové řízení. Jeho výsledek by měl být znám do dvou měsíců. Pokud by úřad dospěl k závěru, že se Babiš dopustil přestupku, mohl by mu uložit pokutu ve výši až 50 tisíc korun.

„Podnět dorazil a řízení probíhá. Rozhodnuto ještě nebylo. Má to náš odbor přestupků a v zákonné lhůtě k tomu podá konkrétní rozhodnutí,“ řekla tajemnice úřadu Bohumila Budková. Připomněla, že podle zákona má úřad na rozhodnutí 60 dnů od obdržení podnětu. Ten dostal v minulém týdnu.

Budková také uvedla, že přestupkové řízení je neveřejné, proto nelze podávat bližší informace o jeho průběhu.


Přečtěte si více o účetnictví na rezortu financí:

Babiš má na ministerstvu chyby v účtech za 100 miliard, tvrdí NKÚ

 Ministr financí Andrej Babiš


Podnět podal sněmovní mandátový a imunitní výbor, který řešil nesoulad mezi údaji, jež Babiš napsal do oznámení o příjmech, a těmi, jež zveřejnil v nedávné prověrce svých příjmů. Rozhodl se k tomuto kroku, protože ministr je povinen podávat majetkové přiznání úplné a bezchybné. Výbor sám žádné sankce udělovat nemůže.

BRAND24

Babiš už dříve uvedl, že nesoulad mezi majetkovým přiznáním a jeho zveřejněnými příjmy způsobila chyba jeho účetní. Ta podle vicepremiéra uvedla do přiznání hrubé příjmy, ale chybně je označila jako příjmy po zdanění. Opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09) novinářům řekl, že údaje v přiznání jsou nepřesné z pohledu hrubých i čistých příjmů.

Dále čtěte:

Babišův moravský trumf: do Sněmovny míří miliardář Juříček

Babišovi hrozí pokuta. V majetkovém přiznání má nesrovnalosti

Rezort financí zhoršil prognózu vývoje ekonomiky. Ovlivní ji brexit i volby ve Francii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).