Menu Zavřít

Babiš se brání. Kvůli zákonu o střetu zájmů se obrátí na Evropskou komisi

29. 1. 2017
Autor: Glos Hynek / Euro

Jedna z firem holdingu Agrofert podá stížnost k Evropské komisi kvůli českému zákonu o střetu zájmů, řekl vlastník Agrofertu a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj stát zákonem porušuje evropské právo, protože omezuje jeho vlastnická práva. Zákon o střetu zájmů mimo jiné omezuje firmám členů vlády přístup ke státním zakázkám a k dotacím.

„Já budu bojovat za moje práva, protože já mám právo vlastnit, jako každý český občan, mám právo podnikat a podílet se na věcech veřejných. A tady tradiční politické strany mi to zakazují. Samozřejmě budu bojovat za svá práva v České republice a jedna z firem Agrofertu příští týden podá stížnost Evropské komisi na podezření na porušení práva Evropské unie ze strany členského státu,“ řekl Babiš v pořadu Partie na televizi Prima. Zároveň ale uvedl, že nebude požadovat od Česka odškodnění.

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) vnímá chystanou stížnost k Evropské komisi jako taktický krok, který má zlepšit Babišovu pozici pro situaci, kdy se bude zákonem zabývat Ústavní soud. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce také uvedl, že si podle něj Babiš udrží vliv na Agrofert, i když se holdingu zbaví.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek odmítl Babišovo tvrzení, že zákon mu zakazuje vlastnit majetek. „Vy se nemusíte zbavit Agrofertu, vám to nikdo nenařizuje. Jenom pokud vy chcete, aby Agrofert vysával veřejné peníze, dostával veřejné peníze, dotace,“ řekl Plíšek Babišovi. „Vy to neděláte protože vám nějaký zákon nařizuje, abyste se zbavil Agrofertu. vy tady jenom řešíte veřejné peníze pro svou firmu,“ dodal.


Babiš má problémy kvůli nákupu dluhopisů Agrofertu. Čtěte více:

Babiš čelí trestnímu oznámení kvůli nákupu dluhopisů Agrofertu

 Andrej Babiš (ANO) se od svých výroků o Letech distancoval.

Podle zákona, jehož účinnost začíná 9. února, nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš nyní vlastní skupinu Agrofert stoprocentně, před zahájením účinnosti zákona ji ale chce převést do svěřenského fondu.

Dnes Babiš potvrdil, že před zahájením účinnosti zákona převede Agrofert do svěřenského fondu. Správci fondu podle něj nebudou členové jeho rodiny, ti však patrně budou na činnost fondu dohlížet. Babiš také uvedl, že na fungování fondu sám vliv mít nebude.

BRAND24

Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do Sněmovny. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, vicepremiér vlastní i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.

Agrofert
Skupina Agrofert je největší v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným subjektem i v lesnictví a médiích. Koncern zaměstnává víc než 34 tisíc lidí. Nekonsolidované tržby holdingu loni činily 214 miliard korun, meziročně se snížily o 11 procent zejména kvůli poklesu prodeje hnojiv.

Předsedou představenstva Agrofertu je třiašedesátiletý Zbyněk Průša, který funkci zastává od února 2014. Předtím Agrofert řídil Babiš.

Čtěte také:

Solidarita s Babišem: Faltýnek opouští Agrofert

Mám obrovské škody, stěžuje si Babiš na zákon o střetu zájmů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).