Menu Zavřít

Babiš navrhl zdanění korunových dluhopisů, bude se týkat i jeho

20. 2. 2017
Autor: Hynek Glos, Euro

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně podal pozměňovací návrh, podle něhož by byly zdaněny korunové dluhopisy, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení s firmou.

Opatření se podle něj dotkne desítek lidí, nevztahuje se na státní dluhopisy. Bude se týkat i Babiše, který koupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje za důležité, aby se novela dotkla skutečně jen těch, kdo nakupovali dluhopisy vlastních firem.

Babiš avizoval záměr zdanit výnosy z korunových dluhopisů vydaných v době, kdy dani nepodléhaly, před týdnem. Změna by mohla platit v průběhu tohoto roku. „Záleží, jakou účinnost bude mít poslanecká novela, ke které je načten pozměňovací návrh,“ sdělilo ministerstvo financí. Úrokový příjem z dluhopisů by měl být podle návrhu zdaněn od data účinnosti zákona. Babiš změnu ve Sněmovně navrhuje připojit k novele poslanců z opozičního klubu TOP 09 a Starostů, která zvyšuje daňové úlevy zejména pro dárce krve.

Ministr financí čelí kvůli nákupu dluhopisů trestnímu oznámení pro krácení daně a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Že jeho postup měl směřovat k daňové optimalizaci, mu vyčítá i premiér Sobotka, který Babiše minulý týden v dopise vyzval, ať sdělí, jestli se problematikou dluhopisů zabývala Finanční správa. Babiš očekává, že na dopis odpoví dnes. Zneužití zákona odmítá.

Finanční správa v souvislosti s korunovými dluhopisy zatím žádné daňové úniky neodhalila, uvedla Česká televize. „Zatím jsem nezaznamenal, že by v souvislosti s tímto tématem u některého daňového subjektu k tomuto došlo,“ řekl televizi generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Prohlásil také, že neví, podle jakých zákonných norem by měla správa postupovat v problematice možných úniků u korunových dluhopisů.


Přečtěte si: 14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl být ministrem financí

 14 důvodů, proč by Andrej Babiš neměl vykonávat funkci ministra financí

Babiš nakoupil desetileté dluhopisy se šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. „Moje bývalá firma měla 22 miliard úvěrů a připravovala největší pekárnu v Evropě za devět miliard, velkočpavkárnu na Slovensku za devět miliard a minulý rok investovala 19 miliard. Takže její úvěry dneska jsou 37 miliard. Samozřejmě věděla, že budou velké investice, proto chtěla dlouhé peníze, které by od banky neměla,“ uvedl.

„Pozměňovací návrh jsem podal před chvílí. Říká, že bychom měli zdanit fyzické osoby, které nakoupily dluhopisy emitované firmami, které jsou s nimi ekonomicky propojené,“ uvedl. Novelu, ke které chce Babiš návrh připojit, by podle něj mohli poslanci probírat ještě během února. Nedaněné korunové dluhopisy skončily změnou zákona s rokem 2013. Babišovy daňové výhody z dluhopisů budou do konce letošního roku činit 52 milionů korun, ministr je chce poslat na dobročinné účely.

Sobotka po jednání vlády řekl, že je důležité, aby Babišův návrh postihl skutečně jen ty, kdo dluhopisy kupovali od vlastních společností. „Já jsem od začátku považoval za nemožné, abychom zdaňovali například držitele státních dluhopisů,“ řekl. Daňová správa podle něj musí sdělit jasný názor na to, co se dělo doposud. „Bylo několik let, kdy se ty dluhopisy nezdaňovaly. Daňová správa musí jasně říci, jestli to byl daňový únik,“ uvedl.

BRAND24

Ministr financí čelí i podezření, že na nákup dluhopisů neměl dost peněz. Babiš poskytl potvrzení od banky, z kterého vyplývá, že cenné papíry v nominální hodnotě 1,48 miliardy nakoupil za 1,55 miliardy. Sobotka k tomu uvedl, že to je jen jedna z odpovědí na otázky, které kladl. „Hlavní problém spočívá v tom, zda vydáním dluhopisů Agrofertu nebyla krácena daň,“ uvedl.

Přečtěte si, co říká na Babišovy dluhopisy komentátor Eura Pavel Páral: Babišův smrádek

Pavel Páral

Dále čtěte:

Babiše interpelace nezajímají, loni se dostavil jen třikrát

Finále s Burešem? Ještě ne. Spor patrně skončí až u Ústavního soudu

Sobotka napsal Babišovi: Prověřovala Finanční správa dluhopisy?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).