Menu Zavřít

Miliardář Ovčaří půjčil stamiliony majiteli České zbrojovky

5. 12. 2016
Autor: archiv MF

Společnost RO Invest 1 miliardáře Rudolfa Ovčařího půjčila v roce 2014 firmě European Holding Company částku 400 milionů korun. Ke konci minulého roku se jistina úvěru snížila na 180 milionů. Společnost European Holding Company vlastní miliardář René Holeček, který ovládá uherskobrodskou Českou zbrojovku. Informace o úvěru zveřejnily společnosti ve svých výročních zprávách za uplynulý rok.

Úvěr od RO Invest 1 má splatnost k 31. březnu 2020. Úroky jsou pak splatné vždy k 13. březnu. Vzhledem k rychlosti umořování dluhu by European Holding Company mohla splatit úvěr i dříve. Za necelé dva roky se výše dluhu snížila o 220 milionů korun.

Ovčaří a Holeček spolu podnikali v řadě projektů. Společně s Milanem Šrejberem a Ivo Dubšem zprivatizovali Třinecké železárny. Své podíly postupně prodali současným vládcům oceláren: Tomáši Chrenkovi, Jánu Moderovi, Márii Blaškové a Evženu Balkovi.

Ovčaří v roce 2001 ovládl Českou zbrojovku, když za 226 milionů korun získal přes svou firmu Eximat 69,42procentní podíl ve firmě od Komerční banky. Do zbrojařského byznysu následně přizval Reného Holečka, který získal ve zbrojovce v Uherském Brodě poloviční podíl. Před dvěma lety Ovčaří svou polovinu prodal Holečkovi. V současnosti ovládá Holeček 90 procent akcií zbrojovky, zbylou desetinu vlastní manažeři firmy.

V posledních letech se České zbrojovce daří. Letos očekává opět rekordní tržby kolem 3,8 miliardy korun, když loni dosáhly výše 3,4 miliardy. V minulém roce byl zisk společnosti 446,4 milionu.

BRAND24

Byznysoví souputníci Ovčaří a Holeček vlastnili společně rovněž firmu CZ Golf, která ovládala řadu golfových hřišť v České republice.

Dále čtěte:

Čeští zbrojaři rozjedou byznys v Pákistánu. Pomohla státní návštěva

Pistole České zbrojovky se budou montovat v Peru


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).