Menu Zavřít

Dluhopisový král Bill Gross: Nemám bondy rád

4. 8. 2016
Autor: čtk

„Nemám rád dluhopisy,“ prohlásil dnes legendární investor Bill Gross. Prohlášení od člověka, kterému se přezdívá „dluhopisový král“, ale zase tolik nepřekvapí. Již delší dobu varuje před nízkými či zápornými sazbami, do kterých výnosy státních bondů v posledních měsících padají.

Kromě dluhopisů nemá Gross „rád ani většinu akcií a soukromých investičních fondů“. Naopak podle agentury Bloomberg považuje za „skutečná aktiva půdu, zlato a hmotné budovy a zařízení“.

Obzvláště pesimistický je Gross ohledně státních dluhopisů. „Výnosy státních bondů na rekordních minimech nesou příliš rizika a proto právě teď nejsou na vrcholu mého nákupního seznamu.“ Rekordně nízké sazby se týkají výnosů dluhopisů vyspělých zemí. Nikoli náhodou tak Grossův fond drží nejvíce bondů Mexika a Argentiny, která se na dluhopisové trhy vrátila letos na jaře.

72letý Američan je investorskou legendou a v současnosti manažer Janus Global Unconstrained Bond Fund. Přezdívá se mu „dluhopisový král“, nejvíce se proslavil jako zakladatel investiční společnosti Pimco, kterou před dvěma lety ve zlém opustil po více než 40 letech. Podle časopisu Forbes disponuje majetkem v hodnotě 1,95 miliard dolarů.


Přečtěte si, jaká nás podle Grosse čeká budoucnost:

Záporné sazby explodují jako supernova, tvrdí dluhopisový král


Gross patří dlouhodobě k těm, kteří vyjadřují obavy nad historicky nízkými výnosy dluhopisů (a tím pádem jejich vysokých cen) a rekordními úrovněmi na akciových trzích. Podle Grosse je ekonomika na konci několik desetiletí trvajícího cyklu úvěrové expanze, který vyústil v negativní sazby. Ty jsou ale neudržitelné, a až přijde „malý nárůst výnosů, dojde k velikému poklesu cen.“ Globální ekonomika „přešla do Ponziho schématu, a v určitém okamžiku exploduje“, dodává Gross.

BRAND24

Mírný nárůst výnosů státních dluhopisů je momentálně u některých zemí k vidění. Nejvíce u Japonska, kde desetiletý bond nese aktuálně výnos -0,08 procenta, v červenci to bylo až -0,3 procenta.

Dluhopisy se záporným výnosem se výrazně rozšířily kvůli nejistotě na trzích kvůli brexitu a po zavedení negativních úrokových sazeb centrálních bank, ve Švédsku, Dánsku, Švýcarsku, Japonsku a také v eurozóně. Celkově jich je podle agentury Fitch ve světě za 11,7 miliardy dolarů. Největší porce (kolem dvou třetin náleží Japonsku od té doby, kdy na začátku letošního roku klesly výnosy pod nulu i u desetiletých dluhopisů. Zbylá třetina pochází z Evropy, od loňského léta včetně Česka.

Co si Bill Gross myslí o poplatcích hedgeových fondů? Čtěte:

Hedgeové fondy pod tlakem, Buffett svou sázku zatím vyhrává

Warren Buffett

Čtěte více:

Soros: Situace v Číně připomíná USA před finanční krizí

Japonský premiér varuje před další krizí

Nízké sazby centrálních bank nejsou účinné, tvrdí firmy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).