Menu Zavřít

Superúplněk nadchl miliony lidí po celém světě

15. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Od San Franciska po Sydney, od Kapského města po Tokio. Lidé na celém světě obdivovali v průběhu neděle a pondělí unikátní astronomický úkaz, takzvaný superúplněk.

Díky vzácnému souběhu úplňku s okamžikem takzvaného přízemí, kdy se Měsíc na své oběžné dráze nachází nejblíže k Zemi, viděli pozorovatelé největší a nejjasnější Měsíc od ledna 1948. Přestože optický nárůst viditelnosti Měsíce činil ve vrcholném bodě jen 14 procent, lidé na celém světě se shromáždili, aby unikátní úkaz pozorovali. Další podobnou příležitost nebudou mít dříve než v listopadu 2034, uvádí server EarthSky.

Svého vrcholu dosáhl úkaz v pondělí ve 14:52 středoevropského času. To znamená, že v našich podmínkách, podobně jako v celé Evropě a Africe, byl nejlépe viditelný v noci z neděle na pondělí a poté v pondělí večer. V Severní Americe a východním Tichomoří dosáhl úplněk největší velikosti v pondělí před svítáním a na východě Asie a v Austrálii mohli lidé jeho vrchol pozorovat v pondělí večer.

Na fotografie superúplňku z celého světa se podívejte v následující galerii:

Nejlépe byl nárůst velikosti úplňku pozorovatelný ve chvíli, kdy se Měsíc nacházel co nejblíže k horizontu. To je důsledkem optického klamu, jenž vzniká, když pozorovatelovo oko srovnává velikost Měsíce s okolními objekty. Zatímco vysoko na obloze se žádné objekty k takovému porovnání nenachází, blíže k horizontu srovnává lidský mozek velikost Měsíce se známými objekty, jako jsou siluety domů či vegetace. Úplněk těsně nad horizontem se tak lidskému oku zdá o poznání větší než na volné obloze, přestože ve skutečnosti se velikost pozorovaného jevu nijak nemění.

Střední vzdálenost Měsíce od Země činí podle webu astro.cz 384 401 kilometrů. V okamžiku přízemí se může snížit až na 356 375 kilometrů, v opačné situaci, takzvaném odzemí, může naopak dosáhnout až 406 720 kilometrů. V průběhu pondělního odpoledne, tedy při dosažení superúplňku, činila vzdálenost Měsíce od planety 356 536 kilometrů. Zajímavostí je, že vzdálenost mezi Měsícem a Zemí se každým rokem zvyšuje zhruba o 3,8 centimetru za rok.

Dále čtěte:

Záhadné signály. Mimozemšťané na sebe upozorňují, tvrdí astronomové

BRAND24

V Argentině objevili jeden z největších meteoritů na Zemi

Tunguzka číslo 2? Blíží se šedesátimetrový asteroid


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).