Menu Zavřít

Startup pomůže se žalobami. Prý má ušlechtilé cíle

26. 8. 2016
Autor: CC0 via Pixabay

Na prestižní americké Harvardově univerzitě vznikl ambiciózní startup Legalist, který má pomoci menším podnikům při soudních sporech. Podpořil jej i miliardář Peter Thiel, který do něj investoval 100 tisíc dolarů (2,4 milionu korun).

Za projektem Legalist stojí dvojice studentů Harvardu. Ti vyvinuli algoritmus, který má za pomoci databáze místních právních sporů vypočítat pravděpodobnost úspěchu podání žaloby. Pokud bude více než padesátiprocentní, pomůže Legalist žalobci jeho případ financovat. Na oplátku žádá polovinu z případného odškodnění.

Vznik startupu umožnila také dotace od nadace Petera Thiela. Zakladatel internetového platebního systému PayPal je poslední dobou pod palbou kritiky za to, že se výrazně podepsal pod konec bulvárního webu Gawker. Financoval totiž žalobu wrestlera Hulka Hogana, která přivedla web k bankrotu.

Eva Shangová, jedna ze zakladatelek Legalistu, chce ale se svým projektem jít jinou cestou. Úplně vylučuje žalování mediálních subjektů a chce se spíše zaměřit na menší podniky. „Ve Washingtonu jsem pracovala pro veřejného ochránce práv. Nebudeme financovat žaloby kriminálníků,“ vysvětluje své postoje Shangová.

Přečtěte si, co si o Thielovi myslí Reportéři bez hranic

Thiel pod palbou. Miliardář je prý hrozbou pro svobodu tisku

 Peter Thiel

Zatímco její obchodní partner Christian Haigh na Harvardu stále studuje, Shangová ze školy odešla. Zaplatil jí za to Thiel, pro kterého to je běžná praxe. Nyní už bývalá studentka prestižní univerzity se kvůli tomu dočkala negativních ohlasů. „Tu nabídku jsem přijala, protože rodiče jsou imigranti, a když jsem ze školy odcházela, tak byly peníze problém,“ říká Shangová.

Legalist zatím přijal jedinou žádost a Shangová zdůrazňuje, že při jejich výběru budou oba zakladatelé vybíraví. Potenciální klienty prý nechtějí do náročných soudních procesů za každou cenu tlačit a své aktivity vnímají jako filantropickou činnost. Právě tak označil Thiel i tajné financování likvidační žaloby na Gawker.


Dále čtěte:

BRAND24

Thiel se může radovat, Gawker skončí

Hrdina, či komiksový padouch? Miliardář Thiel ničí bulvár


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).