Menu Zavřít

Hrdina, či komiksový padouch? Miliardář Thiel ničí bulvár

30. 5. 2016
Autor: Heisenberg Media, Flickr.com (CC BY 2.0)

Miliardář Peter Thiel, zakladatel internetového platebního systému PayPal, uštědřil tvrdý direkt bulváru. Tajně totiž financoval úspěšnou žalobu na stránku Gawker, která ji připravila o 140 milionů dolarů (asi 3,39 miliardy korun). Thiel doufá, že taková částka bulvární web zničí.

Thiel měl na pokoření Gawkeru svůj osobní zájem. Před devíti lety se totiž v jednom z příspěvků bulvárního webu objevilo tvrzení, že miliardář ze Silicon Valley je gay. Thiel se rozzuřil a dal si za úkol Gawker zničit.

Teď se zdá, že je svému cíli velice blízko. Na příležitost čekal několik let, ale když se naskytla, ihned po ní skočil. Tajně totiž začal financovat žalobu, kterou na Gawker podal wrestler Hulk Hogan, vlastním jménem Terry Bollea.

Miliardáři pomohl wrestler

Hogan žaloval bulvár za to, že v roce 2012 zveřejnil video, na kterém má sex s manželkou svého blízkého přítele. Jeho tým advokátů tvrdil, že šlo o bezprecedentní zásah do soukromí a inkriminované video si nezasloužilo pomoc médií. Spor nakonec vyhrál, když soud uložil Gawkeru povinnost zaplatit odškodné ve výši 140 milionů dolarů a autorovi článku 100 tisíc.

Po skončení procesu Thiel s hrdostí přiznal, že výraznou měrou přispěl k Hoganově vítězství. Svou investici dokonce označil za jeden z největších filantropických počinů, který kdy provedl.

Thielův útok vyvolal u Gawkeru pohoršení. Formou otevřeného dopisu jej tvrdě zkritizoval Nick Denton, výkonný ředitel společnosti. Ten tvrdí, že Thiel financoval i další žaloby. „Tvoje pomstychtivá desetiletá kampaň se vymkla kontrole,“ píše Denton. „Charles Harder, tvůj právník, zažaloval nejen společnost, ale i jednotlivé novináře. Petere, to je zvrácené.“

 Nick Denton, výkonný Gawkeru Nick Denton, výkonný ředitel Gawkeru, se do Thiela tvrdě opřel. Označil jej za komiksového záporáka.

Denton tvrdí, že už v roce 2007, kdy na Gawkeru vyšel článek o Thielově homosexualitě, jej Max Levchin, spoluzakladatel PayPalu, varoval, že se jeho kolega bude mstít. Thiel údajně neměl ani tak strach z reakcí v Silicon Valley, jako spíš o to, jak na tuto zprávu budou reagovat partneři ze zemí jako Saúdská Arábie.

BRAND24

„Myslel jsem si, že jsme se přes to přenesli,“ píše Denton. „Ale neuvědomil jsem si, že pro někoho, kdo usiluje o nesmrtelnost, je devět let kratší doba než pro nás ostatní. Teď ses ukázal jako přecitlivělý miliardář, který, navzdory úspěchu a uznání, o kterém lze jen snít, neunáší kritiku a v zákulisí tajně spřádá plány na poražení protivníků ve přích, které si můžeš dovolit více než oni. Tímto svým dekádu trvajícím ďábelským plánem na pomstu ses definoval jako komiksový záporák.“

Jeden chce médium zničit, druhý zachránit. Přečtěte si o patriotovi z Los Angeles

Mediální boj v USA: vydavatele LA Times zachránil mecenáš

 Patrick Soon-Shiong

Na závěr svého dopisu vyzval Danton Thiela k debatě, při které by si oba vyjasnili svá stanoviska. Zároveň mu položil deset otázek, na které žádá odpovědi. Ptá se v nich například na to, jaký je jeho záměr s Gawkerem či zda může potvrdit financování dalších žalob.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).