Menu Zavřít

Konec jedné éry: Boeing 747 KLM naposled zahřmí nad legendární Maho Beach

28. 10. 2016
Autor: alljengi, CC 2.0

V pátek 28. října přistane na Svatém Martinu poslední „jumbo jet“ společnosti KLM. Od příštího týdne budou Nizozemci létat na Svatý Martin dvoumotorovým Airbusem.

O karibském ostrově Svatý Martin se říká, že se tu každý stane alespoň na chvíli „plane spotterem“ – člověkem, který sleduje a fotografuje letadla. Letouny totiž těsně před dosednutím na přistávací dráhu přelétávají v malé výšce nad pláží Maho. A to je podívaná, která nenechá v klidu téměř nikoho.

Nekorunovaným králem Maho Beach je legendární „jumbo jet“, obří čtyřmotorový Boeing 747. Na Svatý Martin s ním létá nizozemská společnost KLM. Respektive létala. Její 747 naposledy přistane na mezinárodním letišti princezny Juliany v pátek 28. října. Od 30. října dál sem bude z Amsterodamu létat dvoumotorový Airbus A330. Maho Beach tak přijde o svoji nejpůsobivější show. Majestátní silueta modrého jumba na pozadí tyrkysových odstínů karibské scenérie právem přitahovala pozornost nejen skalních nadšenců, ale i široké veřejnosti. Ostatně podívejte se na přiložené video:

Konec pravidelné linky neznamená, že Boeing 747 se na Svatém Martinu už nikdy neobjeví. Jumbo jety různých společností sem létají nepravidelně v rámci charterových letů. Pozici největšího modelu na pravidelné lince nově převezme Airbus A340-200 společnosti Air France (let AF 498).

Svatý Martin patří do souostroví Malých Antil. Letiště princenzny Juliany slouží jako vstupní brána na okolní ostrovy. Často zde přistává mimo jiné soukromý Boeing BBJ Petra Kellnera. Jediná vzletová a přistávací dráha zdejšího letiště má délku 2180 metrů. Letiště ročně odbaví okolo půl druhého milionu cestujících.

A nakonec ještě jedno video. Uvidíte v něm, proč se na Maho Beach nestavět přímo za startující Boeing 747 KLM:


Čtěte také:

BRAND24

22 otázek o cestování letadlem, na které jste vždycky chtěli znát odpověď

7 mýtů o dopravních letadlech, kterým nejspíš věříte i vy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).