Menu Zavřít

Jak po brexitu lákat naštvané Brity? Island dává letenku zdarma

29. 8. 2016
Autor: Alex Wilson, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Nespokojenost Britů, které rozladil výsledek hlasování o setrvání v EU, se projevuje různě – žádostmi o evropské občanství nebo touhou opustit Británii a přestěhovat se do zahraničí. Na Island, byť jistě nepatří mezi nejvíce vysněnou destinaci Britů, je nyní cesta díky akci leteckého přepravce výhodnější.

Islandská aerolinka WOW Air přišla s neobvyklou nabídkou: letenka zdarma pro občany Velké Británie, kteří se hodlají na Islandu usadit. Vzlétnout mohou zájemci z kteréhokoli britského letiště, odkud WOW létá, musí to však stihnout do začátku října.

Podmínkou je, aby na Islandu žili alespoň jeden rok. Předložit musí smlouvu o pronájmu bytu, přijímací dopis z univerzity, nebo důkaz ze zaměstnání. Letenka z Británie na Island stojí v přepočtu od dvou tisíc korun, díky pádu libry však Britům zdražila. „Chceme ukázat, jak pohostinní a přátelští Islanďané ve skutečnosti jsou,“ nespojuje akci výslovně s brexitem šéf aerolinky Skúli Mogensen. „A tohle je zábavná a originální cesta, jak to udělat,“ dodává pro server Travel and Leisure.

Podobný krok provedl také irský nízkonákladový dopravce Ryanair. Ten letenky z Británie zlevnil na pouhých deset liber (přes 300 korun) na 24 hodin hned po červnovém referendu, v kterém Britové odhlasovali svůj odchod z EU. Ryanair se nijak netajil, že za slevou stojí brexit, když akci pojmenoval „potřebujete utéct?“ a doplnil nelichotivé obrázky zastánců brexitu.

Akce leteckých přepravců se vezou na vlně nespokojenosti mnoha Britů s výsledkem červnového referenda. Někteří obyvatelé Velké Británie začali hledat „evropské“ předky, nejčastěji v Irsku, aby mohli zůstat občany EU. A jiní přemýšlejí o úplném odchodu z Británie.

Podle univerzity London School of Economics začalo zvažovat opuštění ostrovů o 30 procent více Britů. Týkat se to má hlavně mladé generace. Ve věkové kategorii 18-25 let přemýšlí o emigraci každý desátý z těch, kteří hlasovali pro remain. Nejčastěji mají mít namířeno do Španělska, uvádí server The Local.

BRAND24

Web Mirror dokonce sestrojil kalkulačku, podle které Britové na základě svých preferencí mohou zjistit, do jaké země v rámci Evropské unie by se měli odstěhovat.

Příkladem země, kam Britové také chtějí zamířit, je Nový Zéland. Tamní server NZ Herald mluví o „britské invazi“. Za 49 dní po hlasování o brexitu se objevilo 10 647 registrací na imigračním webu z Velké Británie, více než dvojnásobek proti loňskému roku.

Víte, kam se dostane s nejdražší letenkou na světě?

Nejdražší letenka světa stojí 900 tisíc. Jedním směrem

Airbus A380-800 Etihad Airways

Čtěte dále:

Islandský turismus má nezvyklé pomocníky

V Británii již pracuje více než milion Východoevropanů

Příliv migrantů do Británie klesl už před brexitem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).