Menu Zavřít

Tahoun ekonomiky. Islandský turismus má nezvyklé pomocníky

26. 7. 2016
Autor: Mladá Fronta, archiv

Turistický boom na Islandu pokračuje i letos. Prvotní data ukazují, že zemi čeká velice úspěšný rok. K popularitě ostrova přispěl nebývalý úspěch na fotbalovém Euru nebo natáčení seriálu Hra o trůny. Turismus je jedním z hlavních tahounů ekonomiky ostrova.

Počet turistů na Islandu vytrvale roste už od začátku desetiletí. Podle serveru Iceland Monitor za první letošní pololetí zavítalo na ostrov kolem 700 tisíc lidí, o 66 procent více než loni, přičemž pro turismus hlavní část roku – červenec a srpen – teprve přichází. Loňský rekord 1,3 milionu návštěvníků tak bude zřejmě výrazně překonán.

Za nárůstem zájmu o návštěvu severského ostrova stojí také populární seriál Hra o trůny. Cestovní kanceláře nabízí výlet na Island jako „cestu na druhou stranu Zdi“. Na Islandu se natáčí severská dějová linka seriálu kolem Noční hlídky a Johna Snowa.

Dalším důvodem má být podle agentury Bloomberg i nečekaný úspěch fotbalového národního týmu na mistrovství Evropy. Island se na něm překvapivě dostal až do čtvrtfinále, když vyřadil i Anglii. Šampionát navštívilo odhadem kolem deseti procent obyvatel 330tisícového ostrova.

K vyšší návštěvnosti ostrova přispívá také dosud příznivé počasí, levnější letenky a obavy o bezpečnost v důsledku teroristických útoků v Evropě.

BRAND24

Turismus tvoří na Islandu už téměř třetinu HDP a stal se důležitější než export ryb nebo hliníku. Tamní ekonomika od finanční krize, kdy zaznamenala po pádu bank hluboký propad, již nějaký čas solidně roste. V prvním letošním čtvrtletí stoupla o 4,2 procenta.

Růst HDP Islandu od roku 2007


source: tradingeconomics.com

Jiná severská ekonomika je v těžké krizi. Čtěte:

Finsko marně vyhlíží konec krize

Ilona Švihlíková: Proč se nemluví o finské krizi?

Helsinki (Autor: Niklas Sjöblom, CC BY-NC-SA 2.0, Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).