Menu Zavřít

Hra o trůny ve spárech robotů. Další díl píše umělá inteligence

31. 8. 2017
Autor: HBO

Softwarový vývojář Zack Thoutt se rozhodl zaplnit díru na trhu pro nedočkavé fanoušky díla fantasy spisovatele George R. R. Martina, podle jehož knižní série Píseň ledu a ohně točí HBO seriál Hra o trůny. Právě skončila sedmá série a osmá má přijít na obrazovky až na jaře 2019. Navíc seriál je už oproti knižní předloze napřed. Proto Thoutt začal vyvíjet umělou inteligenci, která může vymyslet pokračování v příběhu z bájných království Západozemí.

Pokud jste fanoušky fantasy příběhu o lásce, zradě, intrikách, zabíjení, ale také oživování již zemřelých postav, můžete se v době mezi odvysílanou sedmou řadou seriálu Hra o trůny a čekáním na šestou knihu ze série Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina, která už zaostává za produkcí HBO, těšit na příspěvek umělé inteligence k příběhu sedmi království ze Západozemí.

Zack Thoutt se totiž rozhodl, že robota naučí psát. Dal mu k dispozici prvních pět knih amerického spisovatele a umělá inteligence by měla pokračovat v psaní příběhu.

Martinovi vyšla pátá kniha Tanec s draky v roce 2011 a od té doby zatím nic. Stále pracuje na románu Vichry zimy. Thoutt se zabývá vývojem neuronových sítí, které mají předpovědět, jak události nedokončeného románu skončí.

„Jsem velkým fanouškem Hry o trůny, knih i seriálu. Pracuji s rekurentními neuronovými sítěmi (RNN) a myslel jsem si, že bych je využil pro napsání příběhu podle prvních pěti knih,“ řekl pro server Motherboard.

Zadáte sadu vstupních dat, v tomto případě text knih, které obsahují 32 tisíc slov a síť vám vygeneruje pokračování. Přitom podle Thoutta vstupní vzorek nebyl dostatečný, potřeboval by stonásobně více materiálu. Každopádně umělá inteligence má pokračovat v rozvíjení zápletek, ne v jejich alternativním opakování.

Knihy Martina versus seriál Hra o trůny
Píseň ledu a ohně (A Song of Ice and Fire) cyklus:
Hra o trůny, 2000 (A Game of Thrones, 1996) - v roce 2011 zfilmováno jako první řada seriálu Hra o trůny
Střet králů, 2001 (A Clash of Kings, 1999) v roce 2012 zfilmováno jako druhá řada seriálu Hra o trůny
Bouře mečů, 2002 (A Storm of Swords, 2000) - v letech 2013 a 2014 zfilmováno jako třetí a čtvrtá řada seriálu Hra o trůny
Hostina pro vrány, 2006 (A Feast for Crows, 2005) - v roce 2015 zfilmováno jako pátá řada seriálu Hra o trůny
Tanec s draky, 2012 (A Dance with Dragons, 12. července 2011) - v roce 2015 zfilmováno jako pátá řada seriálu Hra o trůny
Vichry zimy, román zatím nevyšel, (The Winds of Winter, zfilmováno jako šestá řada seriálu Hra o trůny
Zdroj: cs.wikipedia.org/wiki/George_R._R._Martin

Zatím se ukazují limity neuronových sítí a učení strojů. Například v příběhu, který vygeneroval robot, se objeví již zemřelé postavy. A opravdový smysl jako pokračování ságy nedává.

Dochází ale i k potvrzení oblíbených teorií fanoušků série, že například Jon Sníh bude létat na drakovi. „Perfektní model by měl vzít v úvahu vše, co se v příběhu stalo, a nepsat o postavách, které zemřely dvě knihy předtím. Realita je zatím taková, že model není tak dobrý,“ dodal programátor.

Až bude umělá inteligence natolik pokročilá, aby nedělala chyby, mohou podle něj mít problémy samotní spisovatelé, kteří píší na objednávku pokračování svých úspěšných románů.

BRAND24

Fanoušci, pro něž je čekání na knihu Vichry zimy příliš dlouhé, mohou nahlédnout do pěti kapitol, vygenerovaných robotem. Jsou k dipozici ke stažení na stránkách GitHub.

Přečtěte si více o Hře o trůny na webu Finance.cz:

Cena jedné epizody Hry o trůny? Víte ji? Jon Snow ji neví, neví nic

Nejisté zaměstnání v Game of Thrones: když možná vyděláte 34 milionů za dva roky


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).